Arbeidshof

Voormalig Vlaams Bouwmeester werd ten onrechte ontslagen door overheid

1 De Vlaamse Gemeenschap heeft voormalig Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen (foto) een schadevergoeding moeten betalen. © rv

De Vlaamse Gemeenschap heeft voormalig Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen een schadevergoeding moeten betalen omdat ze hem drie jaar geleden onterecht heeft ontslagen. Dat schrijft De Standaard.

"Iemand die onterecht zijn rechten werden afgenomen, heeft drie jaar geknokt om de brutale leugens van een overheid te weerleggen", zegt architect Peter Swinnen (46). "Er is nu objectief recht gesproken en dat stemt hoopvol. Voorts wens ik aan deze zaak geen energie meer te spenderen."

Share

'We nemen daar akte van en zijn nog steeds van mening dat een ontslag terecht was, op basis van het verslag van Audit Vlaanderen'

Kabinet-Bourgeois

Woensdag liet Swinnen, Vlaams bouwmeester van 2010 tot 2015, in een interview met Knack optekenen dat hij zijn strijd tegen de Vlaamse Gemeenschap gewonnen heeft. Dat bericht werd door hemzelf en door het kabinet van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) aan De Standaard bevestigd.

Het arrest is al begin dit jaar door het Brusselse arbeidshof geveld en bleef tot nu onder de radar. Het ging om een uitspraak in hoger beroep, waartegen de overheid niet in cassatie gaat. "Volgens die uitspraak was het ontslag om dringende redenen niet gegrond", zegt het kabinet-Bourgeois. "We nemen daar akte van en zijn nog steeds van mening dat een ontslag terecht was, op basis van het verslag van Audit Vlaanderen."

Vijf maanden wedde

In het arrest staat dat de Vlaamse Gemeenschap veroordeeld is tot de betaling van een opzegvergoeding, omdat ze de samenwerking met de bouwmeester voortijdig beëindigd heeft. Volgens De Standaard gaat het om meer dan de vijf maanden wedde die Swinnen contractueel nog te gaan had. Geen van de partijen geeft verder details over de vergoeding.

zine