Spoorstaking NMBS

Voor het eerst krijgt vakbondsman boete wegens 'ongehoord gedrag': "Aanval op het stakingsrecht"

- Bron: VRT, Newsmonkey, L'Echo
1 Archiefbeeld: stakingen bij het spoor. © photo_news

Voor het eerst krijgt een vakbondsman van het gerecht een boete wegens 'onaanvaardbaar gedrag' tijdens een staking. Bij de laatste stakingsdagen zou de ondervoorzitter van het Brusselse ABVV het personeel van Infrabel de toegang tot een seinhuis verhinderd hebben. Dat levert hem nu een boete van 1.700 euro op, schrijft L'Echo. De vakbonden reageren woest.

De vakbonden bij het spoor en de NMBS gaan over tot steeds hardere acties. Die blijven echter niet altijd zonder gevolg, zo blijkt. Tijdens de afgelopen stakingsdagen op 7 en 9 januari plaatste het ABVV een stakingspiket aan Brussel-Zuid, waardoor het personeel van Infrabel niet meer tot aan de Traffic Control geraakte. Dat is het seinhuis van waaruit al het treinverkeer gestuurd en gecontroleerd wordt. De man die er de stakingsacties leidde, was de Franstalige ondervoorzitter van het Brusselse ABVV. Die krijgt als hoofdverantwoordelijke voor de actie nu een boete van 1.700 euro.

Het blokkeren van de werkplek voor werkwillend personeel is verboden. Infrabel had zich op voorhand juridisch al extra tegen potentiële voorvallen door een gerechtelijk bevel aan te vragen waarin uitdrukkelijk stond dat geen enkel personeelslid de toegang tot seinhuizen en controleposten ontzegd mocht worden.

"Aanval op het stakingsrecht"

Share

De boete dreigt de relaties tussen de vakbonden en de NMBS-directie nog verder te verzieken

Toen de personeelsleden de security inschakelden in een poging toch op hun bestemming te geraken, werd de sfeer grimmig. De ABVV-topman zou zich gewelddadig gedragen hebben tegenover een zwangere vrouw. 

De vakbond reageert woest op de boete. "Dit is een aanval op het stakingsrecht", zegt Philippe Dubois van de socialistische spoorbond ACOD aan L'Echo. Volgens hem dreigt de boete de relaties tussen de vakbonden en de spoordirectie nog verder te verzieken.  

De vakbonden hadden hun leden voor de staking expliciet opgeroepen tot kalmte. Maar naar die waarschuwing lijkt alvast de Franstalige ondervoorzitter geen oren gehad te hebben.

nieuws

zine