MDMA

Volksgezondheid waarschuwt voor sterke xtc-pillen: hevig zweten, braken en paranoia

1 © thinkstock

De dienst Belgian Early Warning System Drugs (BEWSD) van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) waarschuwt voor verschillende xtc-tabletten die hoge dosissen van de werkzame stof MDMA bevatten. Het BEWSD onderzocht de drugs gedurende de zomerfestivals van juli tot eind september. Ook het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) onderzocht sommige van de drugs.

Het BEWSD publiceert op zijn website de afbeelding van een reeks tabletten die meer dan 200 mg MDMA bevatten. Een andere reeks bevat tussen de 150 en 200 mg MDMA. "We grijpen deze gelegenheid aan om eraan te herinneren dat de meerderheid xtc-tabletten die momenteel circuleren een hoge dosis bevatten, soms zelfs van meer dan 300 mg MDMA", zegt het BEWSD. Het wijst erop dat de hoeveelheid MDMA alleen bepaald kan worden in labo's.

"Symptomen van een overdosis MDMA zijn hevig zweten, beven, een droge mond, misselijkheid, braken, een verhoogde bloeddruk en hartslag, paranoia en oververhitting of hyperthermie. In ernstige gevallen kan het serotoninesyndroom zich voordoen, wat dikwijls resulteert in een fatale hyperthermie", besluit het BEWSD.

nieuws

cult

zine