binnenland

Volgens Verhofstadt deelt EU verantwoordelijkheid voor Italiaans verkiezingsresultaat

- Bewerkt door: Lore Vanaudenhove - Bron: belga.be
1 © REUTERS

Het uitblijven van een schulddelgingsfonds maakt de Europese Unie deels verantwoordelijk voor het resultaat van de parlementsverkiezingen in Italië. Zo luidt het oordeel van liberaal fractieleider Guy Verhofstadt in het Europees Parlement.

Verhofstadt wijst erop dat uittredend premier Mario Monti zijn Europese partners herhaaldelijk maar vergeefs heeft verzocht om stappen te ondernemen om de rente op de omvangrijke Italiaanse staatsschuld te drukken.

"Zo gingen de inspanningen die Monti vroeg van de bevolking verloren aan interestbetalingen, terwijl ze hadden moeten helpen om te investeren in economische groei", stelt de Belgische oud-premier. De verkiezingen wijzen er volgens hem eens te meer op dat er naast begrotingsdiscipline ook solidariteit en stimuli voor economische groei nodig zijn.

Voor Monti was bij de verkiezingen van zondag en maandag slechts een figurantenrol weggelegd. De Italiaanse kiezers kozen massaler dan verwacht voor het rechtse blok van Silvio Berlusconi en de anti-Europese lijst van Beppe Grillo. Dat maakt de vorming van een nieuwe regering bijzonder moeilijk.

Ongeacht het resultaat vraagt Verhofstadt de politieke partijen en bewegingen om de stabiliteit te garanderen. "Dit is te belangrijk voor de toekomst van het land en Europa als we een terugkeer naar het ergste van de eurocrisis willen vermijden."

nieuws

cult

zine