onderwijs

Voka legt hoger inschrijvingsgeld voor studenten op tafel

1 Werkgeversorganisatie Voka wil de financiering van universiteiten en hogescholen herzien en legt een verhoging van het inschrijvingsgeld op tafel. © BELGA

Reken studenten meer inschrijvingsgeld aan. Met dat voorstel komt werkgeversorganisatie Voka, die pleit voor een herziening van de financiering van universiteiten en hogescholen.

Share

'Het lijkt ons niet verkeerd om wat meer verantwoordelijkheid bij de studenten en hun ouders te leggen'

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka

Herzie hoe onze universiteiten en hogescholen gefinancierd worden. Met dat uitgangspunt schreef Voka een studie, die vandaag wordt gepresenteerd en die De Morgen kon inkijken. De werkgeversorganisatie gelooft niet dat extra overheidsgeld de zaligmakende oplossing is. Ze stelt dat er wel meer private middelen kunnen worden aangeboord. Voka kijkt daarvoor onder meer naar een verhoging van het inschrijvingsgeld.

Momenteel betalen studenten die geen beurs krijgen zo’n 906 euro voor een volledig academiejaar. In 2014 werd het inschrijvingsgeld al eens verhoogd, maar in verhouding dragen Vlaamse gezinnen relatief weinig bij aan de financiering van het hoger onderwijs. “Het inschrijvingsgeld ligt nog altijd vrij laag”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. 

nieuws

cult

zine