binnenland

VN-organisatie: "Nood aan minder besparingen, meer investeringen en rijkentaks"

1 © thinkstock

Om de wereldeconomie een nieuw elan te geven en de groeiende ongelijkheid tegen te gaan, moeten overheden minder besparen en meer investeren. Dat zegt de Conferentie voor Handel en Ontwikkeling van de Verenigde Naties (UNCTAD) in een vandaag uitgebracht rapport. De organisatie pleit voor wereldwijde afspraken rond fiscaliteit en regulering.

Tien jaar na de bankencrisis is de wereldeconomie nog niet hersteld. De economische groei blijft laag in de rijke landen en dat zet mee een rem op de groei in de ontwikkelingslanden. Volgens UNCTAD, de organisatie waar de gewezen Belgische Ecolo-vicepremier Isabelle Durant sinds kort adjunct-secretaris-generaal is, zal de situatie niet gauw veranderen als zoveel landen vasthouden aan hun besparingsbeleid.

Meer uitgaven

Sedert de bankencrisis haalt een meerderheid van de rijkere landen hun financiën op orde door in de uitgaven de snoeien, eerder dan voor meer inkomsten te zorgen. Volgens UNCTAD houdt dat een echte economische groei tegen. "De vraagzijde wordt te weinig gestimuleerd", zegt Alex Izurieta, economist bij de organisatie.

Overheden zouden opnieuw fors moeten investeren, bijvoorbeeld in de ouderenzorg of de milieusector, zegt het rapport. Investeringen in de zorgeconomie en andere sociale sectoren leveren, naast de maatschappelijke winst, ook een veelvoud aan kwalitatieve jobs op.

Rijken moeten meer bijdragen

UNCTAD pleit voor wereldwijde afspraken rond fiscaliteit en regulering. "De markt alleen zal het niet oplossen", zegt Izurieta. De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt haalde in de jaren '30 de VS uit de crisis met een regulerend programma, bekend als de "New Deal". UNCTAD vindt het nu tijd voor een "wereldwijde New Deal".

Vraag blijf hoe die gefinancierd moet worden. Gelet op de toename van de ongelijkheid in de laatste decennia zou het rijkste segment van de samenleving meer moeten bijdragen, meent UNCTAD. De rijkste tien procent van de bevolking in welvarende landen vijf procent meer belastingen laten betalen, zou volgens UNCTAD ruim achthonderd miljard euro opleveren.

Robotisering

Het rapport staat ook stil bij de toenemende robotisering. Volgens UNCTAD overschatten de meeste studies daarover de negatieve effecten. Robots nemen wel de plaats van jobs in, maar niet zo snel als gedacht. Maatregelen als een robottaks lijken niet zo efficiënt, meent UNCTAD, want ze zullen ook positieve effecten van robotisering, zoals het ontstaan van nieuwe, andere jobs, afremmen. De organisatie waarschuwt er wel voor dat de winst van robotisering louter bij de eigenaars of robotfabrikanten terechtkomt. Om dat te counteren, zouden bedrijven werknemers kunnen verlonen in functie van de rendabiliteit van het bedrijf in plaats van op basis van de geleverde arbeid.