Update

Vluchtroute Anis Amri ging ook via België

Verdachte van aanslag kerstmarkt Berlijn gespot op camera's Brussel-Noord

3 Amri in het station van Brussel-Noord. © rv

De verdachte van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, Anis Amri (24), is twee dagen na die aanslag in het treinstation Brussel-Noord gesignaleerd. Hij hing er twee uur rond, zo tonen camerabeelden. Had hij hier kunnen worden gevat?

3 © anp

Op woensdag 21 december, twee dagen na de aanslag met een tientonner op een Berlijnse kerstmarkt waarbij twaalf doden vielen, nam Amri de trein van Amsterdam naar Brussel-Noord, waar hij om 7 uur 's avonds aankwam. Uit beelden van beveiligingscamera's blijkt dat hij in het station is gebleven tot ongeveer 21 uur, zo meldt het federaal parket.

Eerder werd vermoed dat Amri met een bus van Nijmegen naar Amsterdam vluchtte en van daaruit met de bus naar Lyon, met een overstap in Parijs. De kans leek echter ook groot dat Amri via België passeerde. Nu blijkt dat hij met de trein reisde en wel degelijk ons land aandeed.

Lyon-Chambéry-Turijn

Het Nederlandse Openbaar Ministerie meldt op basis van camerabeelden dat Amri op woensdag 21 december met de trein van Nijmegen naar Amsterdam is gereisd en van daaruit naar Brussel spoorde. De analyse van de Brusselse spoorwegpolitie toont dat Amri daarop twee uur in Brussel-Noord rondliep. Op dat moment had Duitsland een internationaal opsporingsbericht uitgezonden. Er stond toen een beloning van 100.000 euro op zijn hoofd.

Het parket voegt aan de mededeling een foto toe waarop de verdachte te zien is in het Brusselse station. Hij heeft een papier in zijn handen en zijn gezicht is grotendeels verborgen achter een muts en sjaal.

Amri is een laatste keer in het Brusselse station gefilmd rond 21 uur. Vermoedelijk nam hij toen de bus naar Lyon, maar daar zijn geen beelden van.

Share

Amri's passage doet de vraag rijzen of ons land hem hadden kunnen vatten. Het internationaal opsporingsbericht over Amri was bekend bij alle politiediensten

Waar hij op dinsdag 20 december, de dag na de aanslag, is geweest, is nog niet duidelijk. Ook waar hij de dag daarna vanuit Brussel naartoe reisde, is niet geweten.

Wel zeker is dat hij op 22 december is gefilmd in het station Lyon Part-Dieu. Van daaruit zou hij de trein naar Chambéry genomen hebben, om vervolgens over te stappen richting Turijn, waar hij ook is gefilmd. Rond halfvier 's nachts is hij neergeschoten toen hij tijdens een routinecontrole nabij Milaan een wapen trok.

Amri's passage doet de vraag rijzen of ons land hem hadden kunnen vatten. Het internationaal opsporingsbericht over Amri was bekend bij alle politiediensten. Maar de kans dat dat tot een arrestatie had kunnen leiden, lijkt gering aangezien er in de stations geen identiteitscontroles noch camera's met gezichtsherkenning zijn en de NMBS-camera's niet online beschikbaar zijn voor politiediensten.

750 extra camera's

3 Hans Bonte (sp.a). © BELGA
Share

'Naar aanleiding van de klopjacht op Salah Abdeslam, is aangekondigd om dat ook te realiseren, maar na bijna een jaar is daar nog altijd niets van terechtgekomen'

Hans Bonte (sp.a), burgemeester van Vilvoorde

Naar aanleiding van het vermoeden dat Amri ook door België reisde, nam minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) al het initiatief om als eerste EU-land voortaan ook passagiers van internationale bussen, treinen en boten te verplichten een identiteitsbewijs te tonen bij aanschaf van een vervoersbewijs. Die gegevens zouden dan beschikbaar zijn voor Binnenlandse Zaken. Overleg met de buurlanden en met de EU daarover loopt.

Ook zouden er 750 camera's bij komen in Antwerpen, Brussel en Luik en heeft de NMBS een studie besteld naar het nut van camera's met gezichtsherkenning.

Hans Bonte (s.pa), burgemeester van Vilvoorde en gespecialiseerd in veiligheidsbeleid, wijst erop dat Amri mogelijk wel tegen de lamp was gelopen mochten de camerabeelden van de NMBS online beschikbaar zijn geweest voor de politiediensten. "Dat had de kans toch minstens verhoogd en technisch is dat perfect mogelijk en die camera's hangen daar toch", zegt Bonte. "Naar aanleiding van de klopjacht op Salah Abdeslam (betrokken bij de aanslag in Parijs op 13 november 2015, BDB), is aangekondigd om dat ook te realiseren, maar na bijna een jaar is daar nog altijd niets van terechtgekomen."

Ondertussen heeft de Duitse justitie een 26-jarige Tunesiër gearresteerd die Amri kende. Ook is in Zwitserland een strafrechtelijk onderzoek gestart in verband met de aanslag omdat een criminele organisatie in Zwitserland mogelijk betrokken was.

Dossier Terreurdreiging in België
Dossier Terreurdreiging in België

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine