Brussel-Noord

Vluchtelingenwerk Vlaanderen: "We duwen transmigranten terug in handen van mensensmokkelaars"

Organisatie reageert op aangekondigde politieacties van Jambon (N-VA)

- HC - Bron: VRT, Vluchtelingenwerk Vlaanderen
1 Het station Brussel-Noord waar heel wat transmigranten verdoken leven. © Photo News

Vluchtelingenwerk Vlaanderen waarschuwt dat heel wat transmigranten uit het Brusselse Noordstation verdoken leven. De organisatie reageert daarmee op de gecoördineerde politieacties van Minister Jambon (N-VA) om de transmigranten te plaatsen in gesloten centra met het oog op terugkeer. 

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (NV-A) kondigde donderdag aan dat er gecoördineerde politieacties zouden komen om de omgeving van het Brusselse Noordstation "terug te geven aan de reiziger" en er "de veiligheid te garanderen".

Share

'Er zijn heel wat mensen bij die nood hebben aan internationale bescherming. Wij vragen al heel lang dat die onderdak zouden krijgen'

Caroline Van Peeteghem Woordvoerder van Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Vluchtelingenwerk Vlaanderen zegt dat heel wat transmigranten uitgeweken zijn naar andere plekken. "Ze leven verdoken en hebben onze hulp blijvend nodig", zegt Caroline Van Peeteghem, woordvoerder van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "We vinden het bijzonder jammer dat we geen gesprek meer kunnen aanknopen, aangezien we niet weten waar velen verblijven." 

Sit-in

"Er zijn heel wat mensen bij die nood hebben aan internationale bescherming. Wij vragen al heel lang dat die onderdak zouden krijgen. Nu hebben we de mensen verjaagd en opnieuw in de handen van mensensmokkelaars geduwd", klinkt het nog. Vandaag om 16.00 uur is ook een sit-in afgekondigd, uit protest tegen de acties van de minister.

Met de sit-in willen organisaties als Solidarity For All deze verhinderen. Mocht er politie optreden tegen de transmigranten die verblijven in het Noordstation, zullen ze dit proberen te verhinderen.

Tegelijkertijd is de actie een kritiek op het beleid dat de N-VA-ministers leiden. "Er is bovenal een gebrek aan opvang, voedsel en hygiëne", stelt Peter Terryn van Solidarity For All. "Het is niet onze zorg of deze mensen nu transmigranten zijn of niet, asiel aanvragen of niet. Erop toezien dat ze menselijke opvang krijgen, dat is onze zorg."

Volgens de actievoerder is het de overheid zelf die in gebreke blijft in het dossier door repressief op te treden en de toestand zover te laten komen door het gebrek aan hulp en aan een gepaste reactie. "Het zijn de burgers die hier de taken van de overheid overnemen en slaapplaats en voedsel voorzien voor deze mensen", aldus Terryn.

nieuws

cult

zine