binnenland

Vlaamse regering wil dat De Lijn enkel nog steden en grote gemeenten bedient

1 © BELGA

In een nieuwe conceptnota van de Vlaamse regering, waarin de toekomst van De Lijn en het openbaar vervoer in Vlaanderen besproken wordt, wordt een einde gemaakt aan de jarenlange monopoliepositie van De Lijn. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. De conceptnota zou vandaag op de ministerraad worden goedgekeurd.

Omdat het te duur is om overal openbaar vervoer te garanderen - nu belooft Vlaanderen een bushalte op 500 meter van elke voordeur - zal De Lijn zich op termijn enkel nog bezig moeten houden met de grote verbindingen tussen steden en grotere gemeenten. Voor het aanvullende net zal een beroep gedaan worden op meerdere partners, zoals bijvoorbeeld taxi's, buurtbusjes, deelauto's en -fietsen.

De bedoeling is om het nieuwe plan al in 2018 te laten ingaan. Maar daarvoor wordt volgend jaar gestart met drie proefprojecten in de regio's Mechelen, Aalst en de Westhoek (Oostende), waarbij niet langer De Lijn zal bepalen hoeveel bussen er rijden, maar het departement Mobiliteit en Openbare Werken. Daarbij zal de kostendekkingsgraad cruciaal zijn, luidt het in de conceptnota.

nieuws