Zuid-Afrika

Vlaamse partijen nemen het weer op voor blanke Zuid-Afrikaanse boeren: "Er is een omgekeerde apartheid bezig"

Vlaams Belang en N-VA klagen duizenden moorden in Zuid-Afrika aan

- Yannick Verberckmoes - Bron: Eigen berichtgeving
1 Chris Janssens van Vlaams Belang vraagt zich af waarom de media stil blijven over de moorden op blanke boeren in Zuid-Afrika. © BELGA

‘Plaasmoorden’ heet het in het Afrikaans: de moorden die in Zuid-Afrika gepleegd worden op rijke blanke boeren. Het probleem zou de laatste jaren acuter worden en staat nu ook op de agenda van de Vlaamse beweging. Is de oude verwantschap met blank Zuid-Afrika daarmee terug? 

Echt betrouwbare cijfers zijn er niet, maar volgens de belangenorganisatie van blanke Zuid-Afrikaanse boeren worden er in het land steeds meer moorden gepleegd op blanke landbouwers. Vaak worden zij in hun slaap gedood of gemarteld door zwarte moordenaars met racistische motieven. 

“De voorbije decennia hebben deze moorden al duizenden slachtoffers gemaakt”, zegt Peter Luykx, parlementslid voor ­N-VA, die hier vandaag een lezing over houdt in het parlement. “Niet alleen is het gruwelijk hoe de boeren vermoord worden, het neemt enorme proporties aan en toch heb ik de indruk dat het not done is om hierover te spreken.”

nieuws

cult

zine