Eurobarometer

Kloppen de conclusies van het Europese 'verkrachtingsonderzoek'?

Update: Experten stellen vragen bij conclusie dat vier op de tien Belgen seks zonder toestemming zou rechtvaaridgen

Er rijzen vragen over het onderzoek van de Europese Commissie over het hebben van seks zonder toestemming. Uit het onderzoek zou blijken dat vier op de tien Belgen vindt dat zo’n seks in sommige gevallen gerechtvaardigd kan zijn, meldde de Commissie gisteren. Alleen lijken de oorspronkelijke vragen die conclusie niet te ondersteunen. 

2 © Thinkstock

Update: Trekt het Europese onderzoek de juiste conclusies?

In een persmededeling zei de commissie gisteren dat een kwart van de Europeanen vindt dat seks zonder toestemming gerechtvaardigd kan zijn. Voor ons land was dat zelfs vier op de tien, waarmee we in de kopgroep zitten van landen de dit rechtvaardigen.

Onderzoekers betwijfelen echter of je uit de gestelde vraag wel tot die conclusie kan komen voor ons land. De groep van 1.000 Belgen die deelnam aan het onderzoek, kreeg letterlijk volgende vraag voorgelegd: ‘Sommige mensen vinden dat geslachtsgemeenschap zonder toestemming in bepaalde situaties gerechtvaardigd kan worden. Denkt u dat dit op de onderstaande omstandigheden van toepassing is?”

Met andere woorden: er is gepeild naar wat mensen denken dat andere mensen denken en niet naar wat ze zelf goed- of afkeuren. Verschillende vakmensen die met peilingen en enquêtes bezig zijn, zetten dan ook vraagtekens bij de conclusies.

Onderstaand stuk kon u eerder lezen op onze website

Seks zonder toestemming? Volgens vier op de tien Belgen kan het verdedigbaar zijn, bijvoorbeeld als een vrouw dronken is. 

Alleen in Roemenië, Hongarije, Bulgarije en Tsjechië komen meer inwoners tot die conclusie. Ons land doet het zo een stuk slechter dan het Europese gemiddelde, waarbij een op de vier seks zonder toestemming goedpraat. Dat blijkt uit het jongste rapport van Eurobarometer, een bevraging van de Europese Commissie.

Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, spreekt van verontrustende cijfers. "Wat mij betreft gaat het om verkrachting. De boodschap die wij moreel en juridisch moeten geven, is dat er voor seks een duidelijke 'ja' moet worden gegeven."

2 België staat in de kopgroep van het EU peloton als het gaat over het goedpraten van seks zonder toestemming © dm

nieuws

cult

zine