Libië

Verenigde Naties: "België liet miljarden aan Libische fondsen in rook opgaan"

1 In Libië woedt een burgeroorlog sinds 2011. © REUTERS

België heeft miljarden euro's aan Libische fondsen, die door sancties van de Verenigde Naties tegen het land bevroren waren, in rook doen opgaan. Dat zeggen experts van de Verenigde Naties in een rapport dat is uitgebracht door Politico en Le Vif.

In België was op vraag van de VN 14 miljard euro aan Libische fondsen bevroren, vooral bij fondsenbeheerder Euroclear in Brussel. Het doel van die bevriezing was om te vermijden dat die fondsen in de verkeerde handen zouden vallen in de Libische burgeroorlog.

Volgens Le Vif, dat zich baseert op juridische bronnen, zouden er echter miljarden in rook zijn opgegaan. Zo zou Euroclear Bank maar vijf miljard euro van de fondsen meer overhouden. Daar loopt momenteel een onderzoek naar voor witwassing en fraude.

Nu blijkt uit het  VN-rapport dat op grote schaal interesten en dividenden van de fondsen bij het Libyan Investment Authority terechtkwamen, een fonds dicht bij voormalig Libisch president Moammar Kadhafi. De VN vreest ook dat massaal fondsen verduisterd werden.

Gevraagd naar een reactie laat het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) aan persagentschap Belga weten dat hij "geen bevoegdheid noch een hand heeft in de bewuste feiten". Bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) klinkt het dat "het rapport onderzocht wordt door de federale overheidsdienst Financiën".

cult

zine