Stedenbouw

Verdwijnen onze dorpen door de betonstop?

Professor waarschuwt dat de identiteit van Vlaamse dorpskernen wordt versmacht

- Barbara Debusschere - Bron: Eigen berichtgeving
1 Nieuwbouw in Ekeren. Steeds meer mensen gaan in dorpen wonen. Mensen die er al woonden en ouder worden, verruilen hun oude, te groot geworden woning graag voor iets handigs en comfortabels in de dorpskern. © Tim Dirven

Er is een 'plattelandsmeester' nodig die erover waakt dat dorpen niet bedolven geraken onder de appartementen. Dat stelt professor emeritus stedenbouw Georges Allaert (UGent).

Share

'We zetten heel wat meer appartementen in dorpen dan vroeger. Er is nu eenmaal vraag naar'

Kurt Verachtert, Ardes Projects

Jaren was er een café en daarnaast een bakker, nu staat er een appartementsblok van vier hoog. Een straat verderop is het huis van de dokter vervangen door een flatgebouw. En de beenhouwer die met pensioen is, heeft zijn slagerij verkocht en er een bescheiden toren studio's laten neerpoten.

Het is een scenario dat in Vlaamse dorpen en kleinere steden steeds vaker voorkomt. "Alleen al op de luchtbeelden van de wielerkoers op tv zie je die
appartementisering perfect", zegt Allaert. "In dorpen waar nooit meer dan één bouwlaag stond, verrijzen appartementen die boven alles uit torenen.”

Bouwpromotoren bevestigen. "De laatste vijf à tien jaar zijn er hier in de streek veel appartementen bijgekomen", zegt ook Pascal Van de Kerckhove van Synergimmo in Erwetegem, bij Zottegem.

nieuws

cult

zine