Vluchtelingen

Vanaf vanavond privébewaking op snelwegparkings

1 De parking langs de E40 in Groot-Bijgaarden. In januari viel een groep transmigranten hier een politieploeg aan. © BELGA

De privébewaking op snelwegparkings in ons land is vanavond rond 18 uur van start gegaan. Dat meldt de VRT en is bevestigd door minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA). 

Minister Jambon kondigde eerder al aan dat de bewaking op snelwegparkings zou worden opgeschroefd na incidenten met transmigranten op onder meer de parkings langs de E40 in Groot-Bijgaarden en Jabbeke.

De aanbestedingsprocedure is nu afgerond: de bewakingsfirma FACT-groep is vanavond rond 18 uur gestart met de patrouilles op parkings. Dat zijn er elke nacht vijf, eender waar in het land. Het is de federale politie die op basis van een risicoanalyse bepaalt welke parkings extra bewaakt worden. Dat kunnen er dus elke nacht andere zijn, en de teams kunnen ook doorheen de nacht verplaatst worden. Als er problemen opduiken, verwittigen de bewakingsagenten de politie die dan kan tussenkomen.

De parkings worden elke nacht bewaakt van zonsondergang tot zonsopgang, van 18 uur tot ongeveer 6 uur. Ook de controles van politie op snelwegparkings naar aanleiding van de problematiek met transmigranten, gaan voorlopig door. 

nieuws

cult

zine