Update

Vanaf 2019 geen dieselbussen meer voor De Lijn

1 © BELGA

Vanaf 2019 zal De Lijn enkel nog bussen met alternatieve aandrijving kopen. Dat blijkt uit een document dat aan de leden van de Raad van Bestuur van de openbaarvervoersmaatschappij is gestuurd. Vanaf 2025 zullen er in stedelijke omgevingen enkel nog hybride en elektrisch aangedreven bussen rijden. Volgend jaar wordt wel nog een bestelling voor bussen met dieselmotor geplaatst.

De vergroening bij De Lijn wordt versneld doorgevoerd. Vorig jaar kwam er nog felle kritiek op een bestelling van 238 dieselbussen die de verouderde streekbussen met euronorm twee en drie moeten vervangen.

Vanaf 2019 zal een dergelijk order niet meer mogelijk zijn en worden er enkel nog bussen met hybride, elektrische of waterstofaandrijving gekocht. Vanaf 2025 zou er in stedelijke omgevingen nog enkel een mix van hybride en elektrische bussen mogen rijden en zal er in de stadskernen zelfs louter elektrisch worden gereden.

In 2017 wordt wel nog een bestelling geplaatst voor conventionele bussen om voertuigen met euronorm vier en lager te vervangen. Het zou gaan om een vijftigtal dieselbussen en vijftig hybride voertuigen.

Op lange termijn kiest De Lijn voor elektrificatie in de stedelijke omgeving en waterstof voor de streeklijnen. De komende jaren wordt alvast 22 miljoen euro extra uit het klimaatfonds gereserveerd voor de vergroening van de busvloot.

"Het gaat hier enkel om een voorstel. Zowel de regering als de Raad van Bestuur moeten nog beslissen", reageert Mobiliteitsminister Ben Weyts. De Lijn moet volgens hem wel een belangrijk deel uitmaken van de milieuambities van de regering. "Ik wil dan niet in eerste instantie ambities en deadlines formuleren die in een zeer verre toekomst liggen, maar wel zien wat nu al kunnen doen. Vandaar het engagement om al vanaf 2019 nog enkel elektrische of hybride voertuigen te bestellen. In deze regeerperiode zullen meer bussen en trams dan ooit besteld worden. Met het Vlaams openbaar vervoer nemen we het voortouw én maken we ons vervoer aantrekkelijker."

nieuws

cult

zine