Neutraliteit

Vakbonden kanten zich tegen hoofddoekenverbod voor gemeentepersoneel Londerzeel

1 Nadia Sminate (N-VA), burgemeester van Londerzeel, wil dat het gemeentepersoneel volledig neutraal gekleed gaat. © photo_news

Londerzeel wil haar gemeente- en OCMW-personeel verbieden om politieke of religieuze symbolen te dragen, maar dat stuit op tegenkanting van de vakbonden. Burgemeester Nadia Sminate (N-VA) reageert verbolgen. 

In het nieuwe arbeidsreglement voor het personeel van de gemeente Londerzeel wordt voorlopig geen neutraliteitsprincipe opgenomen. Burgemeester Nadia Sminate (N-VA) had nochtans gehamerd op een verbod op het dragen van politieke en religieuze symbolen zoals een hoofddoek, maar het ACOD wil daar niet van weten. 

"Ik ben zeer verbolgen dat het neutraliteitsprincipe door de vakbonden niet kan worden goedgekeurd", zegt Sminate in de Mediahuis-kranten. 

Share

'Wij vinden het vooral belangrijk dat mensen hun werk doen en niet hoe ze eruit zien'

Anne Schuermans, ACOD

Een concrete aanleiding voor de hele discussie is er niet, want er is geen enkel personeelslid dat een hoofddoek draagt. "Vandaag stelt zich geen probleem met het dragen van hoofddoeken of religieuze tekens of wat dan ook bij het gemeente- en OCMW-personeel en dat willen we zo houden. Vandaar dat we duidelijkheid willen scheppen met dit artikel in het arbeidsreglement", aldus Sminate.

De vakbonden zien zo'n verbod niet zitten. "Wij vinden het vooral belangrijk dat mensen hun werk doen en niet hoe ze eruit zien", zegt ACOD-sectorsecretaris Anne Schuermans.

Een compromisvoorstel van de vakbonden om een dergelijk verbod alleen in te voeren voor personeel dat in contact komt met de bevolking, zoals dat in Antwerpen het geval is, is voor Sminate geen optie. "De enige dienst die niet in contact komt met inwoners, is de personeelsdienst. Daar werken vier mensen. Die zouden dan een andere toepassing van het arbeidsreglement hebben dan de driehonderd andere personeelsleden. Dat is discriminatie."

Sminate is niet van plan zich bij de kwestie neer te leggen. "Ik zal met alle mogelijke middelen proberen om het verbod te laten toepassen."

nieuws

cult

zine