binnenland

Uplace stelt onafhankelijkheid onderzoekers in vraag

1 © BELGA

Uplace stelt de onafhankelijkheid van onderzoekers Dirk Lauwers, Kobe Boussauw en Ward Ronse, verbonden aan de UGent en de VUB, in vraag. De drie lichtten in opdracht van de stad Vilvoorde de studie door waarop de beslissing over een nieuw ruimtelijk plan voor Uplace in grote mate werd gebaseerd. Ze kwamen daarbij tot de conclusie dat de impact van het winkelcomplex op het omliggende verkeer systematisch onderschat werd.

"Uplace stelt vast dat de studie die nu door Vilvoorde werd besteld, uitgevoerd werd door dezelfde onderzoekers die reeds in december 2014 in opdracht van de oppositie een studie uitbrachten om de mobiliteitsstudie van de Vlaamse administratie in vraag te stellen", klinkt het in een mededeling van de ontwikkelaar. Die studie is "uitvoerig besproken" in het Vlaams parlement voorafgaand aan de beslissing van de Vlaamse regering in februari.

"Enkele maanden later komen dezelfde onderzoekers nu met weer een andere studie op de proppen", vervolgt Uplace. "De vraag dient gesteld te worden of deze onderzoekers nog in alle onafhankelijkheid opereren dan wel of zij niet ingeschakeld worden in het politieke spel van de oppositie."

Daarnaast merkt het bedrijf nog op dat Vilvoorde "zich kant tegen de herzonering van het reconversiegebied Vilvoorde-Machelen omwille van het winkelgedeelte in het project Uplace maar zelf van plan is om 30.000 vierkante meter retail te ontwikkelen" in de voormalige Renaultgebouwen. "Hierbij kan men zich de vraag stellen of het verzet van de stad Vilvoorde tegen Uplace wel gefundeerd is."

nieuws

cult

zine