Wetenschap

Universiteiten houden vast aan dierproeven

1 © RV

De belangenorganisatie European Animal Research Association (EARA), waarbij onder meer de farmaceutische bedrijven Janssen en GlaxoSmithKline zijn aangesloten, lanceert vandaag een verklaring ter ondersteuning van dierproeven in België. Het charter is ondertekend door zowat elke Belgische universiteit. Aan Vlaamse zijde ontbreekt (vooralsnog) alleen de UGent. Dat schrijft deze krant vandaag.

Share

'Voor zover ik zie, brengen zij geen duidelijke boodschap dat ze het aantal proefdieren willen verminderen'

Michel Vandenbosch, voorzitter van dierenrechtenorganisatie Gaia

Lees ook

Waarom het bannen van dierproeven niet voor morgen is (+)

Zij onderstrepen gezamenlijk het nut en de noodzaak van dierproeven. Wel geven ze aan op zoek te gaan en gebruik te maken van alternatieve methodes. "In principe gebruiken we daarvoor gekweekte cellen en computermodellen", klinkt het. "Maar als deze niet toereikend zijn, kan onderzoek met proefdieren noodzakelijk zijn. Een substantieel deel van dierproeven in België is nodig om de veiligheid van menselijke en dierlijke patiënten te garanderen."

Het bestuur van de UGent beslist vandaag of het de verklaring ondertekent. Volgens woordvoerder Stephanie Lenoir schaart de universiteit zich sowieso achter transparante communicatie. "Wij zijn niet gewonnen voor dierproeven, maar soms zijn ze noodzakelijk, omdat er geen alternatieven zijn. Ook doen we de proeven met het grootste respect voor dieren. De tijd dat ze achter gesloten deuren gebeurden, is gelukkig voorbij."

Michel Vandenbosch, voorzitter van dierenrechtenorganisatie Gaia, kijkt vooral naar volgend jaar. Europa zal dan een richtlijn uitvaardigen die de toekomst van proefdieronderzoek moet vormgeven. "Wij hebben een petitie om proeven op honden en katten te verbieden. Er is nood aan een verstrenging, maar de onderzoeksgemeenschap zal op de rem gaan staan. (...) Hun verklaring vloeit voort uit eigenbelang en heeft te maken met de herziening van de Europese richtlijn. Ik zie dit als een uitgekiende pr-operatie, die de bevolking moet overtuigen van de noodzaak van dierproeven. Voor zover ik zie, brengen zij geen duidelijke boodschap dat ze het aantal proefdieren willen verminderen."

Dossier Onderwijs
Dossier Onderwijs

Lees alle artikels

zine