Gentse rectorverkiezingen

Tweede ronde nodig in Gentse rectorverkiezingen: Rik Van de Walle op kop

1 Rik Van de Walle, decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen, behaalde met Mieke Van Herreweghe maar 58 procent van de stemmen. © Bob Van Mol

Geen enkele van de twee kandidatenduo's in de strijd om het rectorschap aan de UGent haalde een tweederdemeerderheid, maar het duo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe klokte wel af op 57,76 procent. Volgende week volgt een tweede stemronde, meldt de UGent. 

Twee duo's (rector/vicerector) stelden zich kandidaat. Professor Guido Van Huylenbroeck (academisch directeur internationalisering) en professor Sarah De Saegher (Faculteit Farmaceutische Wetenschappen) nemen het op tegen het duo Rik Van de Walle (decaan Faculteit Ingenieurswetenschappen) en professor Mieke Van Herreweghe (Faculteit Letteren en Wijsbegeerte).

De opkomst bij de eerste stemronde lag vrij hoog. "Zo heeft 81 procent van de professoren (ZAP), 37 procent van de assistenten (AAP) en 59 procent van het administratief en technisch personeel (ATP) zijn stem uitgebracht", zegt de UGent. Bovenop alle geledingen van het personeel, mochten ook de studenten voor het eerst meedoen:  17 procent deed dat. In totaal brachten 11.084 UGent'ers hun stem uit, waarvan 6.335 studenten.

Het duo Van de Walle & Van Herreweghe behaalde 57,76 procent van de stemmen. Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger klokten af op 36,20 procent. 6,05 procent van de stemmen bleek blanco. 

De tweede stemronde volgt volgende week. Als er een derde nodig is, dan is dat de week daarop. De vierde en vijfde stemronde (indien nodig) zijn voorzien in de week van 8 mei.

Dat de Gentse rectorverkiezingen wel eens lang kunnen duren, brengt een onzekere periode met zich mee. Lees er meer over in onze pluszone. (+)

nieuws

cult