Politiek

Theo Francken: "Wat is de economische meerwaarde van immigranten uit Marokko?"

2 Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). © Photo News

Nieuwbakken staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) blijft voor controverse zorgen. De Franstalige omroep RTBF haalt een Facebookbericht van Francken aan, waarin hij zich vragen stelt over de economische meerwaarde van immigranten uit Marokko, Congo en Algerije.

2 De bewuste Facebookpost. © kos
Share

Ik kan me wel iets voorstellen bij de economische meerwaarde van de Joodse, Chinese en Indiaanse (sic) diaspora, maar minder bij de Marokkaanse, Congolese en Algerijnse. Of is dat te aangebrand?

Theo Francken in zijn Facebookpost uit 2011

De Franstalige openbare omroep RTBF is gaan graven in de Facebookberichten van Theo Francken. Op 21 november 2011 plaatste Francken het artikel 'The magic of diasporas' uit The Economist op zijn Facebookpagina. Daarbij plaatste hij volgend commentaar: "erg knap migratiestuk van The Economist met uitdagende stelling: 'Veel Westerse landen sluiten hun grenzen voor immigranten onder druk van de crisis, maar zouden ze beter openhouden gelet op de economische meerwaarde van immigratie.' Met heel veel verwijzingen naar het immigratiebeleid van de VS. Volledig akkoord, maar mag ik even uitdagend stellen dat ik me wel iets kan voorstellen bij de economische meerwaarde van de Joodse, Chinese en Indiaanse (sic) diaspora, maar minder bij de Marokkaanse, Congolese en Algerijnse. Of is dat te aangebrand?"

De RTBF wijst er op dat Francken zijn twijfels niet met cijfers kan staven, omdat die voor ons land niet voorhanden zijn. "De hoeveelheid van variabelen die in rekening gebracht moeten worden, maakt dit soort berekeningen extreem ingewikkeld", legt Jean-Michel Lafleur, adjunct-directeur van het Centre d'études sur l'ethnicité et de la migration (CEDEM), uit aan de RTBF.

Storm van kritiek

Francken kreeg de afgelopen dagen een storm van kritiek over zich heen. Eerst omdat hij aanwezig was op een feestje van VMO-stichter en ex-VU-senator Bob Maes, vervolgens omwille van enkele oude mails. Uit die mails uit 2007 blijkt dat er vroeger bij de N-VA een clubje bestond dat zich de "VNV'ers" noemde, de Vlaams-nationalistische vrienden. Die naam is een knipoog naar het in WOII collaborerende Vlaams Nationaal Verbond (VNV). In de mails wordt gesproken van het "einde van ons land" en staat de zinsnede: "Verklikking = de kogel of een nachtje alleen op de kamer met Christian Dutoit." Die laatste is hoofdredacteur van het maandblad Meervoud en homoseksueel.

De Franstalige partijen PS en cdH hebben al het ontslag van Francken geëist.

nieuws

cult

zine