Migratie

Terwijl vrouw op bevallen staat, zet België haar man het land uit

Zij is hoogzwanger en erkend vluchteling, hij een uitgewezen asielzoeker. Maandag vertrekt zijn vlucht en dan moet hij zijn gezinshereniging vanuit Afghanistan regelen, terwijl zijn vrouw in België bevalt. "Waarom doet België dit, als het op voorhand weet dat mijn man mag terugkeren?"

4 De Afghaanse Nadra Ahmadi. Haar man zit in het gesloten centrum van Vottem en moet maandag terug naar Afghanistan. Ze is 37 weken zwanger. © Bas Bogaerts

Vijf jaar woont de Afghaanse Nadra Ahmadi (22) in België en ze spreekt Nederlands alsof ze hier geboren is. Ze heeft haar diploma secundair onderwijs hier gehaald, startte daarna een opleiding sociaal werk en werkt ondertussen in een rusthuis in Retie.

"Maar vandaag kon ik onmogelijk gaan werken," zegt Ahmadi, "door de stress." De vrouw is 37 weken zwanger, maar moet het zonder de vader van het kind stellen. Ahmad Milad Fazli 
verblijft al sinds oktober in het gesloten centrum van Vottem en moet maandag vertrekken op een repatriëringsvlucht naar Afghanistan.

nieuws

cult

zine