Muslinked

Terwijl Trump bruggen opblaast, bouwen deze moslims er

Nieuw netwerk Muslinked wil bouwen aan toekomst

Jonge moslims laten zich niet uit het lood slaan door de stigmatiserende #MuslimBan. Gisteravond toonden ze zich bijzonder optimistisch op de eerste editie van Muslinked. 'Wij willen meebouwen aan het Vlaanderen van morgen.'

"Extreemrechts creëert een idee dat moslims anders zijn, wat absurd en demotiverend is. Dit evenement toont dat we evenwaardig zijn en scherpt ons zelfvertrouwen aan", zegt twintiger Gamal Cheddad, één van de 150 Muslinked-deelnemers.

Netwerkplatform Muslinked streeft ernaar om moslims kansen te bieden, "zodat de kracht van de moslimgemeenschap weerspiegeld wordt in het onderwijs, de ondernemerswereld en de socio-culturele sector." Gisteravond had de organisatie haar eerste - uitverkochte - netwerkevenement in de Antwerpse Studio.

Share

'We willen laten zien dat moslims heel wat potentieel hebben. We willen meewerken aan de toekomst van Europa, België, Vlaanderen'

Ahmed Chouyouhi, Muslinked

Medeorganisator Ahmed Chouyouhi: "Muslinked kiest voor positieve energie. We willen laten zien dat moslims heel wat potentieel hebben. We willen meewerken aan de toekomst van Europa, België, Vlaanderen. Want hier ligt wel degelijk onze toekomst ondanks alle vuilspuiterij van populistische politici. Die negativiteit geeft ons energie om samen te komen en initiatieven uit te bouwen."

Politiek niet veraf

4 © Eric de Mildt

Muslinked gaat er prat op dat ze "geen exclusief moslimclubje wil zijn en iedereen uitnodigt om bruggen te bouwen", en dat bleek ook uit het aanwezige publiek. Autochtone Vlamingen en mensen met een migratieachtergrond tekenden present. Gemeenschappelijke deler: een voorliefde om te ondernemen én te netwerken.

"Ik ben een grafisch designer en modest fashion influencer. Het is fijn om hier vanavond gelijkgezinden te ontmoeten, en mensen met een totaal verschillend interesseveld", zegt de hippe moslima Sarah Dimani (23).

4 © Eric de Mildt

Politici, voornamelijk van links, vonden gemakkelijk hun weg naar het evenement. Antwerps sp.a-boegbeeld Yasmine Kherbache stond op de gastenlijst, Vlaams Groen-parlementslid Imade Annouri kwam spreken en met Sammy Mahdi, Nahima Lanjri en Orry Van de Wauwer was ook CD&V mooi vertegenwoordigd. Van de Wauwer, vanaf september parlementslid voor CD&V: "Onze partij wil mensen bij elkaar brengen en Muslinked is een mooi voorbeeld van een initiatief dat die visie bewerkstelligt."

4 © Eric de Mildt

"Aanwezigen, het is tijd dat Vlaanderen zegt: we gaan voor een maatschappij die niet meer gaat discrimineren op basis van etniciteit", zo vuurt Illias Marraha, één van de organisatoren, de zaal aan tijdens zijn speech. "Moslims zijn niet meer de kansarmen van twintig, dertig jaar geleden. We kunnen heel veel." Gejuich in de zaal volgt.

Muslinked heeft grootse plannen voor de toekomst. Marraha: "Er staan meer netwerkmomenten als deze gepland. We willen meer leden aantrekken, nieuwe partners maken. Voorlopig mikken we enkel op Vlaanderen, maar the sky is the limit, we kunnen ook internationaal gaan."

nieuws

zine