Islamitische Staat

Terreurverdachte opgepakt in Fedasil-centrum Charleroi

Een Irakees die ervan wordt verdacht banden te hebben met Islamitische Staat is afgelopen vrijdag gearresteerd in een asielcentrum van Fedasil in Jumet, een deelgemeente van Charleroi. Het nieuws raakte nu pas bekend, meldt Le Soir.

Share

Er werd een vlag van IS gevonden tussen zijn persoonlijke spullen in het centrum van Fedasil

De 40-jarige Irakees zou een camera hebben achtergelaten met foto's waarop hij stond te poseren met een vlag van IS. Ook afgetapte telefoongesprekken zouden aantonen dat hij in contact stond met mensen die in de gaten worden gehouden door Staatsveiligheid.

Er liep een onderzoek tegen de Irakees sinds hij in mei in ons land aankwam. Hij trok eerst in bij zijn schoonbroer, maar vertrok daar later weer. Hij liet er een camera achter waarop de beelden van hem als jihadi werden aangetroffen.

Niet alleen bleek uit afgeluisterde gesprekken dat hij banden had met figuren die de Staatsveiligheid kende. Er werd ook een vlag van IS gevonden tussen zijn persoonlijke spullen in het centrum van Fedasil. Een onderzoeksrechter besliste uiteindelijk vrijdag om hem te laten aanhouden.

Woensdag verscheen de man voor de raadkamer in Charleroi. Hij zegt dat de camerabeelden dienden om hem problemen in Irak te besparen. Hij zou de bedoeling hebben gehad om in Europa te komen wonen met zijn familie, die op dit moment in Koerdistan verblijft. De raadkamer verlengde zijn aanhouding met een maand.