binnenland

Telenet test straks een nieuwe decoder (waarmee u ook Netflix zult kunnen bekijken)

1 Telenet-CEO John Porter en CFO Birgit Conix bij de voorstelling van de jaarresultaten. © Photo News

Nieuwe Telenet-decoders voor digitale televisie zitten in de laatste testfase. In de zomer test het bedrijf de toestellen. Afhankelijk van hoe die test loopt, wordt daarna een lanceerdatum bekendgemaakt. Dat heeft topman John Porter vandaag gezegd. 

Een van de nieuwigheden zal zijn dat Telenet-klanten Netflix kunnen bekijken via hun decoder, zoals dat bij Proximus al kan. Aanvankelijk wilde Telenet niet weten van zo'n mogelijkheid, omdat het zelf met Play en Play More concurreert met Netflix. Bovendien zijn de huidige decoders technisch niet in staat om Netflix te draaien.

Gaandeweg ging Porter toch de voordelen inzien van Netflix-toegang via de decoders. "We denken dat veel klanten zowel Netflix als Play of Play More nemen", zegt hij. "Netflix is niet noodzakelijk een vervanger voor Play. Er is een sterke correlatie tussen de twee. Wij hebben alle films voor Netflix ze heeft. Sommige van hun eigen reeksen zijn dan weer erg goed, maar veel ervan vind ik maar niets."

Share

'Wij hebben alle films voor Netflix ze heeft. Sommige van hun eigen reeksen zijn dan weer erg goed, maar veel ervan vind ik maar niets'

John Porter (Telenet)

De nieuwe Telenet-decoders waren eerst aangekondigd voor lancering in de loop van 2017, maar die timing bleek te optimistisch. De laatste softwaretesten lopen momenteel en Telenet zal de nieuwe decoders in de zomer op een testpubliek loslaten. Het is niet duidelijk of de lanceerdatum nog in 2018 zal liggen.

Prijsverhoging?

Opvallend is ook dat Telenet voor dit jaar nog geen prijsverhoging heeft aangekondigd. De voorbije twee jaar trok het bedrijf zijn abonnementsprijzen in februari op. Dit jaar is er nog geen aankondiging geweest, maar Porter sloot niet uit dat er alsnog een verhoging komt. "We blijven zoals steeds de zaak monitoren", zei hij.

De CEO merkte op dat Telenet wel weer meer opbrengsten puurde uit de gemiddelde klant. "Klanten namen meer diensten van ons af. Maar we hebben ook veel gedaan om hun telecomkosten te verlagen, bijvoorbeeld met de nieuwe mobiele tariefformule van BASE en onze Wigo-bundel, waarmee 75 procent van de klanten goedkoper uitkomt", zei hij.

De Vijver Media

Share

'We houden van het bedrijf en het management. Woestijnvis blijft innoveren en leiding nemen'

John Porter

Porter bevestigde bovendien dat er gesprekken lopen over "de toekomstige aandeelhoudersstructuur" bij De Vijver Media, de groep boven productiehuis Woestijnvis en zenders VIER en VIJF.  Telenet heeft al de helft van de aandelen van De Vijver in handen. De andere aandeelhouders zijn Mediahuis (30 procent) en het duo Wouter Vandenhaute/Erik Watté (20 procent).

Porter is erg tevreden over die investering. "We houden van het bedrijf en het management. Woestijnvis blijft innoveren en leiding nemen."

Porter zegt dat hij de andere aandeelhouders heeft uitgelegd "wat de juiste aandeelhoudersstructuur is" voor De Vijver. Volgens De Tijd wil Telenet de enige aandeelhouder worden. 

Door de macht te grijpen bij De Vijver kan Telenet zijn eigen wil doordrukken bij het bedrijf. In de concurrentie met bijvoorbeeld Netflix is het voor Porter belangrijk dat hij de hele keten van een televisieproductie in handen heeft.
 Nu al lanceert Telenet prestigieuze reeksen zoals Chaussée d'amour of De Dag eerst op zijn eigen decoder in Play of Play More, alvorens ze op de reguliere kanalen los te laten. 

nieuws

cult

zine