Binnenland

"Technicus vuurde per ongeluk oefenmunitie af waardoor andere F-16 uitbrandde"

1 F-16's op de luchtmachtbasis van Florennes, provincie Namen. Foto uit 2014. © BELGA

De F-16 die gisteren helemaal uitbrandde op de luchtmachtbasis van Florennes in de provincie Namen, is geraakt door oefenmunitie van het leger zelf. Dat heeft de VRT uit goede bron vernomen.

Op de luchtmachtbasis van Florennes in de provincie Namen is gisteren een Belgisch F-16-toestel volledig uitgebrand omdat het volgetankt was met duizenden liters kerosine. Tijdens een onderhoud vuurde een technicus per ongeluk oefenmunitie af op de F-16, vanuit een ander vliegtuig. 

Bij het ongeval liepen twee technici gehoorschade op. Een tweede gevechtsvliegtuig liep ook schade op. Het federaal parket heeft een procureur-generaal aangesteld om de brand te onderzoeken. Dit is de procedure wanneer er zich een incident voordoet met een militair vliegtuig. Het federaal parket gaat in eerste instantie uit van een ongeluk. Ook het Belgisch leger is een onderzoek gestart naar de ontploffing. 

De F-16's zijn zo'n 30 jaar oud. De vliegtuigen zouden moeten worden vervangen, een dossier waar de regering-Michel nog deze regeerperiode een knoop in wil doorhakken.

nieuws

cult

zine