binnenland

Syriëstrijder had jarenlang toegang tot kerncentrale Doel

Een 26-jarige man uit Borgerhout die op het terrorismeproces in Antwerpen terechtstaat en op dit ogenblik als moslimextremist strijdt in Syrië had tot voor kort toegang tot de kerncentrale van Doel. De man werkte er jarenlang als technicus tot hij in november 2012 naar Syrië vertrok. Hij had er zelfs toegang tot de meest beveiligde zones, vlakbij de kernreactor. Dat meldt VTM Nieuws.

Ilyass Boughalab werkte drie jaar als technieker voor Vinçotte uit Wilrijk. Het bedrijf levert veiligheidscertificaten af en inspecteert of herstellingen in de kerncentrale voldoen aan de strenge normen. De taak van Boughalab bestond erin om de lasnaden in de kerncentrale te controleren. Die job gaf hem toegang tot de meest beveiligde zone van Doel, de warme afdeling. Dat is de plaats waar de kernreactor staat.

"Eind 2012 heeft hij zelf beslist om het bedrijf te verlaten. Die man is nooit berispt en heeft zijn werk altijd voortreffelijk gedaan. We hebben daarna zijn veiligheidsmachtiging om de kerncentrale te betreden teruggestuurd naar Binnenlandse Zaken", klinkt het bij het bedrijf Vinçotte.

Ilyass Boughalab staat op het terrorismeproces in Antwerpen terecht als een van de 46 beklaagden. De openbare aanklager vorderde deze week vijf jaar cel tegen hem en zijn kompanen. Boughalab is momenteel in Syrië, waar hij vecht aan de zijde van een jihadistische groep met al-Qaida als inspiratie.

1 © BELGA

nieuws

cult

zine