binnenland

Syriëstrijder Brian De Mulder gesneuveld

- Door: redactie - Bron: Eigen berichtgeving, Belga
3 © kos

De Antwerpse Syriëstrijder Brian De Mulder (21) is vrijdag gesneuveld in Syrië. Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter meldt het overlijden op Twitter. Naaste familie van de Antwerpse bekeerling bevestigt het bericht aan onze redactie.

3 © kos
3 De moeder van Brian De Mulder na het terrorismeproces rond Shariah4Belgium. © belga

De weduwe van De Mulder heeft het overlijden bekendgemaakt via een Whatsapp-bericht naar de familie.  "Een familielid heeft het bericht ontvangen van Brians echtgenote waarin staat dat hij gesneuveld is", zegt advocaat Jos Vander Velpen, die in contact staat met de familie.

Buitenlandse Zaken kan de informatie niet bevestigen. "Wij hebben geen ambassade of diplomatiek netwerk in Syrië. Het is dus heel moeilijk om bevestiging te krijgen", zegt Michaël Mareel van Buitenlandse Zaken.

Brian De Mulder trok als Shariah4Belgium-lid begin 2013 naar Syrië. Zijn moeder beschuldigde Shariah4Belgium-kopstuk Fouad Belkaçem ervan hem daartoe aangezet te hebben.

Terreurbedreigingen
De Mulder sloot zich ginds aan bij de terroristische groep Maglis Shura Al-Mujahidin en uitte via sociale media geregeld terreurbedreigingen richting ons land. In een filmpje uit december 2013 dat op zijn Facebookprofiel verscheen, werden toenmalig minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en de Nederlandse politicus Geert Wilders met de dood bedreigd. De Mulder zou in Syrië met een Nederlandse zijn gehuwd. De twintiger hield na zijn vertrek nog sporadisch contact met zijn familie in België.

In januari 2014 werd hij door een Antwerpse rechter bij verstek veroordeeld tot achttien maanden cel en 6.000 euro boete voor het verhandelen van cocaïne. In het terrorismeproces rond Shariah4Belgium werd De Mulder in februari bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld.

Over de precieze omstandigheden van het overlijden is voorlopig niet meer bekend. "De familie heeft geprobeerd om contact te krijgen met zijn vrouw, maar dat is nog niet gelukt. Meer details over zijn overlijden zijn er dus niet", zegt Vander Velpen.

Jihadspecialist Pieter Van Ostaeyen heeft nog nergens overlijdensberichten zien passeren vanuit Syrië en er zijn ook nog geen identificeerbare foto's van zijn lichaam verspreid. "Het enige dat we nu weten is wat zijn vrouw aan de familie heeft gemeld. De Mulder zou blijkbaar drie weken geleden gewond zijn geraakt bij een bombardement. Hij zou dan vrijdag gestorven zijn en zondag begraven. Maar dat is dus allemaal onder voorbehoud."
        
Hij vindt het wel vreemd dat De Mulder, die een moslim was, niet op de dag van zijn overlijden begraven werd. "Maar misschien had dat te maken met bepaalde omstandigheden", aldus Van Ostaeyen.

nieuws

cult