Onderwijs

Steeds meer scholen bannen knutselen met wc-rollen: "Onhygiënisch"

- Bieke Cornillie en Sam Vanacker - Bron: Het Laatste Nieuws

Gedaan met wc-rolletjes verzamelen voor uw knutselende kroost. Steeds meer kleuterklassen verbieden ze, omdat ze onhygiënisch zouden zijn. "Ergens hebben ze een punt. Maar bij mijn weten is er nooit een epidemie uitgebroken door besmette wc-papierrollen", zegt een expert.

1 Wc-rolletjes zijn veelgebruikt knutselmateriaal op scholen. Maar niet iedereen is er enthousiast over. © PixaBay

Vlinders, octopussen, paddenstoelen: wie een kleuter in huis heeft, kent de veelzijdigheid van toiletrollen als knutselmateriaal. Veel kleuterjuffen vragen dan ook aan ouders om de kartonnen rolletjes niet in de papierbak te deponeren, maar ze te sparen en mee te brengen naar school. 

Generaties lang was dit de normaalste zaak van de wereld, maar nu vervangen almaar meer kleuterklassen ze door in tweeën geknipte keukenrollen. Omdat die een pak hygiënischer zouden zijn dan hun kleinere variant.

Zo bannen de drie kleuterscholen van Spes Nostra in Heule bij Kortrijk de wc-rolletjes al een paar jaar. "De ouders weten intussen dat we de rollen niet aanvaarden", zegt directrice Mieke Blomme.

Microbioloog Herman Goossens (UZ Antwerpen) relativeert één en ander. "We kunnen inderdaad aannemen dat toiletrolletjes veel meer bacteriën bevatten dan karton uit de keuken", zegt hij. Anderzijds is er bij mijn weten nog nooit een epidemie uitgebroken door besmette rollen."

nieuws

cult

zine