Update

Staking bij De Lijn in Limburg van de baan

1 © photo_news

Het busverkeer van De Lijn in de regio Sint-Truiden - Tongeren - Landen was de hele ochtend verstoord door een actie van chauffeurs van een onderaanneming van De Lijn. De spontane actie was een reactie op een inbraak in de burelen van Cintra op het industrieterrein van Landen. Het was de tweede inbraak op korte termijn. Rond de middag gingen de chauffeurs opnieuw aan het werk, nadat een sociaal akkoord was bereikt met de directie.

"Met de directie is afgesproken dat er een private veiligheidsfirma gecontacteerd zal worden die 's avonds laat en 's morgens aanwezig zal zijn", zegt ACV'er Geert Witterzeel. "De reeds bestelde camera's zullen zo snel mogelijk worden geïnstalleerd. Dat is ook het geval voor een nieuw alarmsysteem in het gebouw. De directie zal ook geen geld meer in het gebouw achterlaten en dit aan de buitenkant ook duidelijk afficheren. Aan de politie van de zone LAN (Landen, Linter, Zoutleeuw) wordt gevraagd om meer te patrouilleren op het industrieterrein."

Volgens Witterzeel was er weliswaar ongenoegen bij het personeel over de onveiligheid op het industrieterrein van Landen, maar was er sensu stricto geen sprake van een echte staking. "Er kon in de praktijk immers niet gewerkt worden zolang de gerechtelijke politie in het gebouw een sporenonderzoek uitvoerde. Dat onderzoek is ondertussen afgerond en het gebouw werd vrijgegeven. Wegens de situatie van overmacht neemt de directie dan ook haar volledige verantwoordelijkheid voor de situatie."

nieuws

cult

zine