binnenland

Agenten en magistraten die onderzoek voeren naar zware misdaadbendes kunnen valse naam en onderduikadres krijgen

1 Minister van Justitie Koen Geens. © Photo News

Speurders en magistraten die de strijd aanbinden tegen zware misdaadbendes krijgen betere bescherming tegen wraakacties. ­Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maakt het mogelijk dat ze van naam veranderen of voor lange tijd onderduiken. Dat berichten de kranten van Mediahuis vandaag.

"Er zat een groot hiaat in onze wet", zegt Geens. "Het was wél mogelijk om getuigen in zware misdaad­dossiers te beschermen, maar we konden de politiemensen en magistraten niet diezelfde ­bescherming bieden. Onbegrijpelijk, want onder meer undercoveragenten lopen grote risico's." Daarom krijgen de betrokken ambtenaren de mogelijkheid om in geval van nood hun naam te veranderen. Of ze kunnen voor langere tijd onderduiken, om te ontkomen aan mogelijke wraakacties.

Beschermingsmaatregelen

De nieuwe maatregelen komen bovenop de beschermingsmaatregelen die nu al genomen kunnen worden door het federale crisiscentrum. Die kunnen variëren van camera's om een huis te bewaken, over extra patrouilles die voorbijrijden tot bodyguards.

"Een terechte maatregel", vindt Vincent Houssin van VSOA Politie. De vakbondsman betreurt echter dat er rond die maatregel geen overleg geweest is met de vakorganisaties.

"Maatregel onvolledig"

Enkele maanden geleden al trad een andere maatregel in werking die de identiteit van agenten moet beschermen. Die maakte het toen onder meer mogelijk dat agenten tegen wie een klacht werd ingediend voor slagen en verwondingen, hun identiteit konden beschermen. "Die tactiek werd vaak gebruikt door zware misdadigers om de identiteit van agenten te achterhalen en hen vervolgens te intimideren", zegt Houssin. "Vanop het terrein kwam de opmerking dat die maatregel onvolledig is: bij een burgerlijkepartijstelling tegen een zware misdadiger wordt de identiteit wel nog bekendgemaakt. De tekst kon echter niet meer onderhandeld worden, zo bleek."

Houssin geeft toe dat dit "kleine details" lijken, maar dat betekent voor hem ook dat ze snel en met meer overleg opgelost kunnen worden. "Met de minister van Justitie hebben we een goed contact, maar met zijn kabinet loopt het wat stroever", zegt Houssin. Volgens de vakbondsman ligt het punt van de anonimiteit voor agenten "zeer gevoelig". 

"Geens heeft oren naar onze zorgen, maar hij heeft niet de pen van de teksten in handen. Het is jammer dat teksten die raken aan ons statuut niet onderhandeld worden - bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gebeurt dat wel." In de Mediahuis-kranten zegt Marco Van Laere, directeur Operaties van de federale politie, alvast opgelucht te zijn met deze "hoognodige" betere bescherming.

nieuws

cult

zine