Opvolger F-16

Sp.a: "Rekenhof moet budgettaire impact aankoop F-35's onderzoeken"

Oppositiepartij sp.a wil dat het Rekenhof de budgettaire impact onderzoekt van de vervanging van de gevechtsvliegtuigen van het leger. "Al van bij de start in 2014 is duidelijk dat minister Vandeput alleen de duurste optie genegen is", luidt het in een persbericht van de partij.

1 Twee F-35's van Lockheed Martin. Concurrent Boeing is ervan overtuigd dat de regering haar keuze al maakte, sp.a is het daarmee eens. © REUTERS

"De vervanging van de F-16's door F-35's, het allerduurste type vliegtuigen, is budgettaire waanzin", vinden sp.a-Kamerleden Dirk Van der Maelen en Alain Top. "We hypothekeren de toekomst van onze kinderen met deze miljardenaankoop."

Beide sp.a'ers willen het Rekenhof daarom belasten met een onderzoek naar de budgettaire gevolgen van de aankoop en dienen daartoe een resolutie in. "Zo’n miljardenaankoop is te belangrijk om enkel over te laten aan enkele luchtmachtgeneraals. Het debat hierover moet op basis van door het Rekenhof gevalideerde cijfers in alle openheid gevoerd kunnen worden. Zoniet dreigt ons land te worden meegesleurd in een gevaarlijk en onhaalbaar budgettair avontuur."

Boeing

Sp.a verzette zich eerder al tegen de aankoop van 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen. "De procedure verloopt niet transparant", luidt het. "Dat is met de recente bekentenis van Boeing nog maar eens gebleken." De vliegtuigbouwer liet deze week weten niet langer kandidaat te zijn om de gevechtsvliegtuigen te leveren omdat er "geen gelijk speelveld is"."

"Deze regering laat ons geloven dat vijf verschillende types straaljagers nog in de running zijn, maar niets is minder waar", zegt Top. "De regering heeft haar keuze voor de allerduurste en slechte gevechtsvliegtuigen al lang gemaakt, alleen wil ze dat niet gezegd hebben."

Lees ook: Boeing is ervan overtuigd dat België al koos voor F-35 van concurrent Lockheed Martin

cult