Onbestaande prijs

Sp.a: "Muyters mee verantwoordelijk voor aanslepen debacle Jurgen Tack"

1 Jurgen Tack geeft na de heisa over de onbestaande prijs nu zelf zijn ontslag. © rv

Topman Jurgen Tack stapt zelf op bij het FWO, de instelling die mee de onderzoeksfinanciering in Vlaanderen verdeelt, nadat hij onder vuur kwam te liggen sinds bekend werd dat op zijn cv een niet-bestaande prijs stond vermeld. Volgens Vlaams parlementslid Bart Van Malderen (sp.a) is Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters mee verantwoordelijk voor het aanslepen van het debacle: "Dat heeft onnodig veel schade aan het FWO berokkend." Muyters weerlegt de kritiek.

Share

Tack acht het gezien de publieke verontwaardiging om zijn onbestaande managementprijs niet mogelijk om zijn functie te blijven vervullen

Jurgen Tack geeft uit eigen beweging zijn ontslag. Hij acht het gezien de publieke verontwaardiging, die ontstond nadat duidelijk werd dat Tack had uitgepakt met een onbestaande managementprijs, niet mogelijk om zijn functie te blijven vervullen. Dat besluit is zojuist meegedeeld op een samenkomst van de raad van bestuur van het FWO.

Het besluit komt niet als een verrassing. Vlak voor kerst kon deze krant al melden dat de rectoren op een speciale vergadering hadden beslist om Tacks vertrek te vragen. Paul De Knop, FWO-voorzitter en rector van de Vrije Universiteit Brussel, werd gevraagd om de onderhandelingen met Tack op te starten. Als hij zelf zou beslissen ontslag te nemen, zou hij een kleinere opzeg- en enkele maanden relocatievergoeding tegemoet kunnen zien. Ook zou hij mogelijk hulp krijgen bij de zoektocht naar een nieuwe job. "Wij zijn bezig een constructieve oplossing uit te werken", zei De Knop toen. "Een waarbij we de belangen van het FWO verdedigen, maar ook oog hebben voor het menselijke aspect."

"Prestigieuze", maar niet-bestaande prijs

Lees ook

Onderzoekstopman die zelfgekochte prijs in ontvangst nam, moet opstappen

Jurgen Tack, die op 1 november aan de leiding kwam van het FWO, kwam begin december onder vuur te liggen. Toen werd bekend dat een managementprijs die op zijn cv stond vermeld in werkelijkheid niet bestond. De onbestaande "prestigieuze" prijs, die hij in 2012 als topman van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek in ontvangst nam, zorgde voor grote boosheid binnen de universiteiten. Zo'n 200 wetenschappers schreven een vlammende open brief, waarin ze stelden dat Tack onmogelijk kon aanblijven.

Nadien volgden nog enkele onthullingen. Zo werd duidelijk dat Tack de beloning voor de prijs - een kunstfoto van een giraf - zelf was gaan kopen in een galerie aan de Brusselse Louizalaan. Ook lekte uit dat de Estima-award tijdens de selectieprocedure van het FWO werd gezien als een teken van zijn managementkwaliteiten. En dat terwijl Paul De Knop, rector van de Vrije Universiteit Brussel en voorzitter van het FWO, eerder had aangegeven dat de prijs geen enkele impact had op Tacks benoeming.

Onnodig veel schade

Share

'Had men onmiddellijk alert geweest in plaats van Tack als slachtoffer af te schilderen, had veel imagoschade kunnen worden vermeden'

Vlaams parlementslid Bart Van Malderen (sp.a)

"Dat het ontslag nu pas wordt gegeven heeft onnodig veel schade aan het FWO berokkend", meent Vlaams parlementslid Bart Van Malderen (sp.a). "Had men onmiddellijk alert geweest in plaats van Tack als slachtoffer af te schilderen, had veel imagoschade kunnen worden vermeden." Daaraan is de minister mee verantwoordelijk, vindt het parlementslid.

Het belangrijkste is nu om het vertrouwen in het FWO te herstellen, dat boven elke verdenking moet staan, besluit de sp.a'er.

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) weerlegt zijn kritiek. Hij neemt akte van de ontbinding van de samenwerking en heeft "alle begrip" voor de reden die het FWO daarbij opgeeft, namelijk dat de druk van de buitenwereld te groot werd. "Maar we benadrukken dat er in onze maatschappij, en ook in het FWO, een vermoeden van onschuld bestaat. Als alles bewezen zou zijn, zou er geen sprake zijn van ontbinding in onderling overleg, maar van ontslag", zegt Muyters' woordvoerder.

"De geloofwaardigheid van het FWO wordt schade toegebracht door het verspreiden van geruchten of het maken van intentieprocessen zonder het dossier onderzocht te hebben of te kennen. Niemand is daarbij gebaat", klinkt het.

Muyters benadrukt dat het FWO voor een belangrijke overgangsperiode staat, onder meer door de overname van een aantal taken van het IWT. "Dit goed afwerken in een sereen klimaat, zonder lekken en verwijten, zal de geloofwaardigheid van het FWO herstellen en versterken."

Nieuwe secretaris-generaal

Wie de nieuwe secretaris-generaal zal worden, is voorlopig nog onduidelijk. "Door een decreet van 10 december van de Vlaamse regering zou er op 1 januari een nieuwe raad van bestuur geïnstalleerd worden. Maar door de omstandigheden is dit nog niet gebeurd. Wij vragen aan de regering om hier zo snel mogelijk werk van te maken", besluit VUB-rector Paul De Knop.

Dossier Onderwijs
Dossier Onderwijs

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine