brussel

Soldaten in Brussel schieten aanvaller met mes neer: dader overleden

- Redactie - Bron: Eigen info, belga.be
4 © AP

Om 20.15 uur vanavond is er aan de Emile Jacqmainlaan in Brusssel een man neergeschoten, die met een mes soldaten aangevallen had. De dader is overleden, bevestigt het parket, dat de aanval beschouwt als een terreurdaad. 

De dader, een man van Somalische afkomst die in 1987 geboren werd, liep te voet met een mes op twee militairen af. In een reactie hebben de soldaten de man neergeschoten. Eén soldaat raakte gewond aan de hand. De dader is overleden. 

4 Brussels burgemeester Philippe Close. © BELGA

Over de motieven van de dader is nog niets bekend. Volgens Brussels burgemeester Philippe Close (PS) gaat het om een daad van een "geïsoleerd individu". Bij zijn aanval riep hij twee keer 'Allahu Akbar'. Het parket beschouwt de zaak als een terreurdaad, maar het terreurniveau in ons land blijft ongewijzigd, met drie op een schaal van vier.

Volgens onze informatie stond de man bij de veiligheidsdiensten niet bekend voor terreur, maar wel om slagen en verwondingen. Hij zou legaal in het land verbleven hebben, meer bepaald in de buurt van Brugge.

4 © BELGA

(Lees verder onder de foto.)

Crisiscentrum

Het federaal parket trekt het dossier naar zich toe. Het parket treedt slechts op in een beperkt aantal gevallen, bijvoorbeeld bij misdaden tegen de veiligheid van de Staat of bij terrorisme.

Via Twitter laat premier Michel weten de situatie op de voet te volgen met het crisiscentrum. "Onze veiligheidsdiensten blijven alert." De premier heeft, net als andere ministers van de federale regering, zijn dankbaarheid aan de militairen uitgedrukt via de sociaalnetwerksite.

Brussels burgemeester Close benadrukt dat het gewone leven in Brussel zijn gang blijft gaan. Er worden geen evenementen afgelast. Het openbaar vervoer tussen metrostations IJzer en De Brouckère is voorlopig wel stilgelegd, meldt vervoersmaatschappij MIVB op Twitter.

4 © BELGA

nieuws

cult

zine