Binnenland

Snelle elektrische fietsen binnenkort 'op de rollen'

1 (Archieffoto) ©photo_news

Alle eigenaars van elektrische fietsen waarmee je sneller dan 25 kilometer per uur kunt rijden, moeten die binnenkort inschrijven en van een nummerplaat en verzekering voorzien. Dat meldt de FOD Mobiliteit. En de controles komen eraan.

Share

Wie een elektrische fiets koopt die 25 km/u haalt, moet die inschrijven en krijgt een nummerplaat

Wie een nieuwe, zogeheten 'snelle elektrische fiets' koopt, moet die sinds maart vorig jaar inschrijven en krijgt een nummerplaat. Ook een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) is nodig. "De nieuwe regels zijn een gevolg van een Europese verordening. Europa beschouwt zo'n fiets voortaan als een bromfiets", zegt Thomas De Spiegelaere, woordvoerder van de FOD Mobiliteit. "Wie echter vóór maart 2014 een exemplaar kocht, moet zijn fiets niét inschrijven." Voorlopig, althans. De FOD Mobiliteit wil nu zo snel als mogelijk een datum vastleggen waarop álle fietsers hun exemplaar moeten 'regulariseren'. Bij ongevallen kunnen immers zware discussies met verzekeraars ontstaan.

"Een fietser die een ongeval veroorzaakt, kan normaal gezien een beroep doen op de familiale verzekering", zegt Joni Junes van mobiliteitsclub VAB. "Je kunt nu echter stellen dat snelle elektrische fietsen officieel geen fietsen meer zijn, maar motorrijtuigen. Wie dus geen BA-verzekering heeft, is mogelijk niét gedekt."

Wie een snelle elektrische fiets heeft, moet die van een nummerplaat en verzekering voorzien. Goed idee?

48% A Ja
50% B Neen
2% C Geen mening
Je stem werd niet geregistreerd. Gelieve nog eens te proberen.

Hoeveel fietsers vandaag mogelijk onverzekerd op de baan rijden, is koffiedik kijken. Binnen de sector schatten ze het totale aantal elektrische fietsen in ons land op enkele honderdduizenden. Een onderzoek van de FOD Economie wees onlangs alvast uit dat geen enkel gecontroleerd exemplaar aan alle verplichtingen voldeed. "Onze inspecteurs hebben daarom sterke vermoedens dat veel elektrische fietsen té snel rijden", luidt het. Met andere woorden: er zijn ook fietsers die helemaal niet weten dat ze een snelle elektrische fiets hebben gekocht.

Vergis u niet, controles komen eraan. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is de politie momenteel op zoek naar "een performant middel" om de snelheid van elektrische fietsen te meten. De huidige rollentestbanken voor bromfietsen voldoen voorlopig niet.

zine