Drinkwaterfactuur

Schrijver Jeroen Olyslaegers roept op tot boycot drinkwaterfactuur: "Gewoon niet betalen"

- redactie - Bron: Het Nieuwsblad
1 Jeroen Olyslaegers. © Koen Broos

De drinkwaterfactuur wordt vanaf 1 januari weer een pak duurder. Dat terwijl het waterverbruik van de gemiddelde Belg er op achteruit gaat. Een ongehoorde evolutie, zegt schrijver Jeroen Olyslaegers die vandaag op zijn Facebookpagina opriep tot een collectieve boycot. 

De drinkwaterfactuur is in zes jaar 39 procent duurder geworden, en vanaf 1 januari dreigt er wéér een pak bij te komen. Dat blijkt uit de tariefplannen die de drinkwatermaatschappijen hebben ingediend. Dat terwijl het waterverbruik de afgelopen jaren er niet meer, maar net minder op geworden zou zijn. Een paradoxale evolutie waar schrijver Jeroen Olyslaegers zich ernstige vragen bij stelt. Op Facebook riep hij vandaag op om collectief actie tegen de prijsstijging te ondernemen: “Ik heb een voorstel tot collectieve burgerlijke ongehoorzaamheid. Ik stel voor om vanaf januari geen waterfactuur meer te betalen, omdat de watermaatschappijen van plan zijn om nog maar eens het tarief te verhogen omdat we MINDER verbruiken.”

Share

'Waarom de prijs verhogen bij minder verbruik? Valt er een ecologische basis te ontwaren of gaat het over andere dingen?'

Jeroen Olyslaegers

Olyslagers vraagt zich af waarom mensen die minder water gaan verbruiken, omdat ze zich ervan bewust zijn dat het een kostbaar goed is, daar dan alsnog voor ‘gestraft’ moeten worden door voor dat water dan toch meer te moeten betalen. Bovendien vraagt de schrijver zich ook af waar het extra geld dan naartoe zou gaan: “Ik wil weten wat er met het extra geld dat ze nu gaan innen gaat gebeuren”, klinkt het. “Waarom de prijs verhogen bij minder verbruik? Valt er een ecologische basis te ontwaren of gaat het over andere dingen?”

Verouderde infrastructuur

Via onderzoek van Het Nieuwsblad kreeg Olyslaegers inmiddels een antwoord op zijn vragen: de prijsstijging zou niets te maken hebben met het dalende energieverbruik, zo laat de Watergroep weten, maar wel met de dringende noodzaak tot vernieuwing van de verouderde infrastructuur. “Waterleidingen en andere installaties worden niet gesubsidieerd. De aanleg en het onderhoud ervan zijn voor rekening van de watermaatschappijen. We hebben vijftig jaar geleden een investeringspiek gekend en veel van die installaties zijn nu aan vervanging of vernieuwing toe”, vertelde woordvoerster Kathleen De Schepper aan Het Nieuwsblad. “Daarnaast willen we ook inzetten op slimme watermeters en onthardingsinstallaties omdat onze klanten zachter water wensen.”

Share

'We hebben vijftig jaar geleden een investeringspiek gekend en veel van die installaties zijn nu aan vervanging of vernieuwing toe'

Kathleen De Schepper

Bovendien nuanceerde De Schepper ook het percentage waarmee de drinkwaterfactuur omhoog zou gaan. “Op de totale factuur bedraagt de stijging gemiddeld 11 procent over een periode van 6 jaar. Volgens het ingediende dossier zou de totale waterfactuur dan met 6 à 7 procent stijgen, de component drinkwater met 15 procent en de volgende jaren met 1,5 à 2 procent.”

nieuws

cult

zine