Boerka

Schrijfster Rachida Lamrabet in de bres voor de boerka

Wie een boerka wil dragen, moet dat rustig kunnen doen. Dat zegt Rachida Lamrabet, schrijfster en juriste bij gelijkekansencentrum Unia, in een interview met het weekblad Knack. Lamrabet werkt aan een kortfilm genaamd "Deburkanisation" voor een theaterproject van de Brusselse KVS. 

1 © BELGAIMAGE

"Een vrouw in boerka geeft het signaal dat haar lichaam privé is en dat ze onzichtbaar wil blijven voor de buitenwereld. Maar dat werkt op de buitenwereld als een rode lap op een stier: het is not done om je zo af te schermen. Door het boerkaverbod is het in België zelfs bij wet bepaald: vrouwen moeten zich laten zien", aldus Lamrabet. 

Dat veel mensen de boerka als vrouwonvriendelijk zien, getuigt volgens de juriste van een paternalistische visie: ‘We moeten die arme vrouwen, die door hun mannen en hun godsdienst worden onderdrukt, van hun sluiers bevrijden!’ Ze moeten worden zoals westerse vrouwen, en dan is het goed.’

Haar uitspraken raakten een gevoelige snaar bij staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir die zich op Twitter af vroeg of Unia, werkgever van Lamrabet, dit standpunt deelt. Unia verzekert dat het om een persoonlijk standpunt van de schrijfster gaat. 

nieuws

cult

zine