Video

Schooldirecteur geschorst omdat hij te laat reageerde op radicalisering Bilal Hadfi

Het schepencollege van Brussel heeft beslist om Chris Pijpen, directeur van het Anneessens-Funck Instituut, tijdelijk te schorsen in afwachting van het tuchtonderzoek naar het al dan niet laattijdig doorgeven van informatie over de radicalisering van een van zijn leerlingen, Bilal Hadfi. Dat zeggen verschillende bronnen dicht bij het college. Hadfi blies zichzelf op aan het Stade de France bij de aanslagen in Parijs van november.

1 Bilal Hadfi, een van de zelfmoordterroristen in Parijs. © afp

Enkele media berichtten eind december dat het Instituut Anneessens-Funck verschillende verontrustende signalen had opgevangen van de radicalisering van Bilal Hadfi in januari 2015, en dat de directie van de school de Brusselse onderwijsadministratie op 27 april had verwittigd over zijn reis naar Syrië. De informatie zou bovendien niet doorgegeven zijn aan de politie.

De stad Brussel ontkende de informatie meteen en zei dat Bilal Hadfi al een maand eerder, op 19 maart, uit het bevolkingsregister was geschrapt vanwege zijn vertrek naar Syrië op 15 februari. Directeur Chris Pijpen zou ook nagelaten hebben om de directeur-generaal van het Openbaar Onderwijs, Charles Huygens, te verwittigen dat zijn leerling sinds 24 februari niet meer opgedaagd was op school.

Volgens de Brusselse schepen van Openbaar Onderwijs, Faouzia Hariche (PS) werd de e-mail van de schooldirecteur in de namiddag al door de administratie van het Openbaar Onderwijs verstuurd naar het radicaliseringsplatform van de stad Brussel, waartoe de bevoegde diensten behoren (politie, Staatveiligheid, OCAD). "De zaak (van Bilal Hadfi) werd opgenomen en verwerkt door de diensten en is aan bod gekomen in een zitting, wat de directeur per mail heeft aangegeven op 28 april om 8.37 uur", zegt de schepen.

Dossier Terreurdreiging in België
Dossier Terreurdreiging in België

Lees alle artikels