Terreurdreiging

Scholen en metro morgen weer open: kunnen de veiligheidsdiensten dat aan?

- DIETER BAUWENS EN JEROEN VAN HORENBEEK
3 Een bordje aan een gesloten school in Brussel. © bob van mol

Brussel is nog tot maandag een verlaten stad. Het dreigingsniveau blijft op 4 voor het hele gewest en op 3 voor de rest van het land. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. Opvallend genoeg gaan de Brusselse scholen en metro morgen al opnieuw open, maar kunnen de veiligheidsdiensten dat wel aan?

3 © bob van mol
Share

'Het is niet omdat we onder dreiging staan, dat het leven moet stilstaan'

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA)

Na een nieuwe dreigingsanalyse van antiterreurorgaan OCAD kwam het advies om niveau 4 te handhaven. Een uitgebreide Nationale Veiligheidsraad boog zich daarop over de te nemen maatregelen. Vier uur lang worstelden de vertegenwoordigers van de federale regering en de minister-presidenten van de verschillende deelstaatregeringen met twee principes: de wens om het normale leven een doorstart te gunnen en de plicht om ieders veiligheid te waarborgen.

Uiteindelijk werd beslist om de Brusselse scholen en metro morgen opnieuw te openen. Dat doet de wenkbrauwen fronsen. Kan de regering de veiligheid garanderen? Ze gunt zichzelf slechts één dag om het beveiligingsvraagstuk op te lossen. "Tegen woensdag zijn we klaar met bijkomende maatregelen, zodat de scholen op een veilige manier kunnen opengaan", verzekert minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "Het is niet omdat we onder dreiging staan, dat het leven moet stilstaan."

Voor de beveiliging van scholen zullen agenten uit de rest van het land naar Brussel worden gestuurd, kondigt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aan. Hoeveel extra manschappen nodig zijn en waar die precies zullen worden ingezet, moet vandaag worden beslist. De veiligheid in alle scholen voorzien vereist vermoedelijk duizenden agenten en militairen. "Het is nu aan de Brusselse politie en aan het crisiscentrum om te bekijken hoe ze dit zullen organiseren", zegt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie.

3 De Grote Markt van Brussel ligt er verlaten bij dezer dagen. © bob van mol

Progressief opengaan

Share

'Stel dat donderdag de hele terreurcel van Abdeslam wordt opgerold, en OCAD zegt dat de dreiging daarmee is weggenomen, dan belet niets de regering om het niveau weer bij te stellen'

Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van Jan Jambon

Het belooft een moeilijke oefening te worden. Aangezien in de rest van het land dreigingsniveau 3 geldt, kunnen niet zomaar agenten of militairen uit pakweg Antwerpen worden weggeplukt. Het leger heeft nu al meer dan 500 manschappen ingezet om de veiligheid te waarborgen. Dat zijn troepen die specifiek voor beveiligingsopdrachten zijn opgeleid. Andere militairen hebben niet per se die training gekregen en kunnen dus niet van de ene dag op de andere bij scholen of metrostations worden ingezet.

Of het Brusselse metroverkeer vanaf morgen volledig normaal zal verlopen, valt te betwijfelen. Aangezien de veiligheid van de reizigers moet worden gegarandeerd, zullen ook aan de stations meer agenten en militairen postvatten. Het is onmogelijk om elke in- en uitgang van elk station te beveiligen, dus valt te verwachten dat metrolijnen bijvoorbeeld niet al hun haltes aandoen, en dat ook daar het aantal in- en uitgangen wordt beperkt. Daarover moet de regering vandaag eveneens knopen doorhakken. In dat kader stelt premier Charles Michel (MR) dat de metro 'progressief' opengaat, wat lijkt te wijzen op een stapsgewijze heropening.

Intussen gaan de zoekacties en het gerechtelijk onderzoek naar terroristische cellen in ons land onverminderd voort. Gisteravond werd nog iemand aangehouden. Het staat dan ook niet 100 procent vast dat het dreigingsniveau in Brussel tot maandag op 4 blijft. "Stel dat donderdag de hele terreurcel van Abdeslam wordt opgerold, en OCAD zegt dat de dreiging daarmee is weggenomen, dan belet niets de regering om het niveau weer bij te stellen", zegt Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck. Hij geeft wel toe dat dat scenario weinig waarschijnlijk is.

nieuws

cult

zine