Onroerend erfgoedprijs

Schoenenfabriek wint Onroerenderfgoedprijs

2 Eperon © RV

De voormalige schoenenfabriek Eperon d'Or in Izegem heeft de Vlaamse Onroerenderfgoedprijs 2018 gewonnen. Opvallend is dat de schoenenfabriek zowel de juryprijs als de publieksprijs heeft gewonnen. Zo'n 10.000 stemmen duidden het gebouw uit Izegem aan als winnaar.

Het was Vlaams minister-president en minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) die de prijs mocht uitreiken. Izegem is overigens de thuisbasis van de N-VA'er. 

Bourgeois roemde de gewezen schoenenfabriek, die nu onder meer een schoenen- en borstelmuseum herbergt, als een "prachtig herbestemmingsproject dat sterk inzet op publiekswerking en mensen op een heel toegankelijke manier laat kennismaken met het industrieel verleden van de streek". 

De Onroerenderfgoedprijs is de opvolger van de Monumentenprijs en is ondertussen al aan derde editie toe. De prijs wil recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie belonen. De editie van dit jaar focuste zich op erfgoed dat publiek toegankelijk is.

2 © RV

nieuws

cult

zine