Politiek

Sas Van Rouveroij eist zetel Herman De Croo in Vlaams Parlement op

1 Sas Van Rouveroij. © BELGA

Sas Van Rouveroij (Open Vld) stapt op als kabinetschef van minister Bart Tommelein en eist zijn zitje in het Vlaams Parlement op. Herman De Croo moet plaatsmaken, zegt hij vandaag in De Tijd. Maar die lijkt dat niet van plan.

Bij de lijstvorming van Open Vld Oost-Vlaanderen werd in 2014 afgesproken dat De Croo halverwege de legislatuur plaats zou ruimen voor Gentenaar Sas Van Rouveroij. De datum die werd afgesproken voor die wissel, was juni 2016.

Maar liberale nestor De Croo weigerde zijn belofte na te komen. En plannen om binnen afzienbare tijd op te stappen, heeft hij in het geheel niet. "Dat lijkt me voorbarig", reageerde hij begin juli nog in onze krant. "Ik ben mooi op weg naar mijn vijftigste politieke verjaardag."

"Duidelijke afspraak"

Van Rouveroij was tot nu toe dus nog steeds op post als kabinetschef. Sinds 2014 deed hij die job voor Annemie Turtelboom, maar toen Tommelein haar opvolgde lagen de zaken plots anders. "Bart en ik zijn vrienden", zegt Van Rouveroij aan De Tijd. "Daardoor voelt de relatie kabinetschef-minister onbehaaglijk."

Van Rouveroij stapt dus op en wordt opgevolgd door Lieven Cobbaert. En nu is het tijd voor Herman De Croo om zijn belofte na te komen, zegt hij. "We hebben bij de lijstvorming een duidelijke afspraak gemaakt, en ik ga ervan uit dat hij die belofte nakomt", klinkt het.

nieuws

cult

zine