Open Vld

Rutten: "Er is op zich niks mis met ongelijkheid"

1 Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten © belga

In een interview dat morgen in Humo verschijnt, verleidt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten zich tot een "stoute uitspraak": "Het discours over ongelijkheid is een vreemd discours."

Share

'De kloof tussen het arme zuiden en het rijke noorden bestaat niet meer'

Gwendolyn Rutten, Open Vld-voorzitter

"Ik zal eens een stoute uitspraak doen: het discours over ongelijkheid is een vreemd discours", zegt Rutten in het gesprek dat Humo-abonnees al online kunnen raadplegen. "Er is op zich niks mis met ongelijkheid, en het is dus niet mijn ambitie om alle mensen van de wereld gelijk te maken. Als je dat doortrekt, eindig je in Noord-Korea."

De Open Vld-voorzitter gaat verder: "Waar het om gaat, is dat mensen samen vooruitgaan. Als de armsten en de middenklasse erop vooruit kunnen gaan, doet het er maar weinig toe hoeveel de anderen al dan niet vooruitgaan. Ik zal Twitter nog eens doen ontploffen: objectief gezien hebben we er nooit beter voor gestaan dan vandaag. Ik zeg dat niet, maar het hoofd statistiek van de VN, Hans Rosling. De kloof tussen het arme zuiden en het rijke noorden zoals die bestond toen ik klein was, bestaat niet meer, en van alle landen ter wereld is België één van de beste om in geboren te worden."

Volgens Rutten heeft dat te maken met de grote mate van vrijheid. "Je hebt alle keuzes tussen je geboorte en - de moeilijkste keuze van allemaal - sterven zelf in de hand. Gecombineerd met een sterke sociale zekerheid maakt dat van België een goed land."

nieuws

cult

zine