Media

RTL Belgium schrapt 105 banen

- Bewerkt door: ib - Bron: Belga
1 © BELGA

Bij de Franstalige private mediagroep RTL Belgium verdwijnen 105 banen, of zowat een op de acht. Dat heeft de directie aangekondigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Er werd niet bekendgemaakt welke jobs geviseerd worden, maar het gaat zowel om vaste werknemers als freelancers, zo zei Christopher Barzal, woordvoerder van RTL Belgium. Om 11 uur is een algemene vergadering van start gegaan.

Het transformatieplan #Evolve moet RTL Belgium beter laten inspelen op de nieuwe vormen van mediagebruik. "De directie is zeer algemeen gebleven, ze is vooral teruggekomen op de context, maar die kenden we al", zegt Yves Flamand, permanent secretaris van vakbond Setca.

Het plan moet het moederhuis van de nu dertigjarige televisiezender RTL-TVI ook sterker maken tegenover de concurrentie. Recentelijk nog maakte het Franse TF1 zijn intrede op de Belgische publiciteitsmarkt. De Franse zender zendt nu ook speciale reclameboodschappen uit gericht op het Belgische publiek.

Fast News/Slow News

"Wat de redactie betreft, is het idee om de informatie te behandelen op basis van het principe Fast News/Slow News", zo laat de directie weten, zonder dieper in te gaan op de materie.

Op digitaal vlak gaat RTL Belgium een gratis platform van "catch-up TV" oprichten (een soort kijken in uitgesteld relais), gefinancierd door gerichte reclames, en er komt een intern productieplatform, zo klinkt het nog.

De directie start de informatie- en consultatiefase op van de wet-Renault over collectief ontslag. De CEO van RTL Belgium, Philippe Delusine, zegt op radiozender Bel RTL dat er snel verandering nodig is opdat RTL ook de komende tien jaar lokaal nieuws kan blijven brengen zoals vandaag. Voor de kijkers en luisteraars wijzigt er niets, benadrukt hij.

"Ziel opgeofferd"

De vakbonden gaven eerder al te kennen dat ze elk ontslag ongerechtvaardigd vinden. "De directie weet al bijna 30 jaar dat TF1 de mogelijkheid bestudeerde om zijn reclameblokken in België te commercialiseren. Op dit moment heeft TF1 niet één euro afgenomen van RTL", klonk het.

Na de algemene vergadering heeft het personeel het werk hervat. Er zijn in dit stadium nog geen acties gepland.

De Franstalige journalistenvereniging AJP vreest voor een verslechtering van de inhoud en de werkomstandigheden. Dat heeft adjunct-secretaris-generaal Jean-François Dumont gezegd.

"Het is schokkend vast te moeten stellen dat een winstgevend bedrijf jobs opoffert om toekomstige moeilijkheden te voorkomen. Een medium gaat niet alleen over de mogelijkheid om winst te genereren. Zijn duurzaamheid is ook te danken aan de inhoud ervan. Het risico bestaat dat men de ziel van het bedrijf opoffert", luidt het.

nieuws