Illegaal downloaden

Regering gaat illegale Netflix-variant Popcorn Time aan banden leggen

Overheid wil ook gebruikers en verspreiders van illegale inhoud aanpakken en sensibiliseren

3 Popcorn Time ziet er net zo uit als Netflix, maar is gratis en bovendien volledig illegaal. © rv

De strijd tegen illegaal downloaden wordt opgevoerd. De federale regering gaat met strengere wetgeving een halt toeroepen aan de opmars van razend populaire programma's als Popcorn Time, een gratis variant op Netflix, waarmee gebruikers illegaal naar films en tv-series kijken.

3 Popcorn Time. © rv

Er heerst vandaag een groot gevoel van straffeloosheid op het internet. Muziek, films en tv-series zijn relatief gemakkelijk terug te vinden en worden massaal illegaal gedownload. De grens tussen wat mag en wat niet, is niet altijd voor iedereen even duidelijk.

Als het illegaal downloaden van films en tv-series tot vorig jaar nog enige moeite kostte, zijn er vandaag computerprogramma's als Popcorn Time. Die zijn gratis, de kwaliteit is uitstekend en het aanbod is er groter dan bij de legale videostreamingdienst Netflix. Het werkt net zo gebruiksvriendelijk en de gebruiker krijgt er zelfs Nederlandse ondertitels bij. Maar het is wel illegaal en dat dringt niet altijd door.

De federale regering wil die problematiek nu aanpakken. Er wordt volop werk gemaakt van een wetsontwerp dat later dit voorjaar, wellicht al in mei, op tafel zal liggen. Daarin zullen duidelijke procedures staan om illegale content op het internet veel sneller te verwijderen of te blokkeren.

Er komen ook richtlijnen hoe gebruikers en verspreiders van illegale inhoud zullen worden aangepakt. Het lijkt er wel op dat het bij die eerste categorie beperkt zal blijven tot een sensibiliserende tik.

"Indien nodig onmiddellijk optreden"

Share

Ook het illegaal verspreiden van muziek of films is schadelijk en een overtreding van de wet

Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld)
3 © photo_news

"Iedereen vindt het normaal dat we optreden tegen het online verhandelen van namaakgeneesmiddelen of kinderporno. Maar ook het illegaal verspreiden van muziek of films is schadelijk en een overtreding van de wet", stelt minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld). "Met dit nieuw wettelijk kader moeten we efficiënter en sneller, en indien nodig onmiddellijk, kunnen optreden tegen sites die illegale content of illegale goederen verspreiden."

Sites met illegale inhoud kunnen vandaag meestal niet door de Belgische overheid van het internet gehaald worden omdat ze niet in ons land worden gehost. De webpagina's zouden wel ontoegankelijk gemaakt kunnen worden, zoals dat nu al gebeurt bij websites met haatdragende inhoud. Zo zou onder meer de website van Popcorn Time geblokkeerd kunnen worden, zodat Belgische internetgebruikers het programma niet meer kunnen downloaden.

Lees er morgen meer over in de krant, of nu al in onze online pluszone DM Select.