aanslagen Spanje

Rechtse 'redacteur' vergelijkt voorzitter Jong CD&V met moslimterrorist -"smakeloze" tweet verwijderd

- DBA - Bron: Facebook, Twitter

Sammy Mahdi, de voorzitter van Jong CD&V, wordt op Twitter vergeleken met één van de daders van de dodelijke aanslagen in Barcelona en Cambrils. "Zijn we echt nog niet tot het besef gekomen dat verdeeldheid de beste voedingsbodem is om haat te zaaien?", reageert hij. De tweet is intussen verwijderd wegens "smakeloos".

3 Driss Oukabir, één van de vermoedelijke daders van de dodelijke aanslagen in Barcelona en Cambrils. © AP
3 Sammy Mahdi, voorzitter van Jong CD&V. © Tim Dirven

De dodelijke aanslagen in verschillende Catalaanse steden doen de emoties hoog oplaaien. Enkele van de daders zijn geïdentificeerd als inwoners van Spanje met de Marokkaanse nationaliteit. Dat feit deed een Twitteraar, @Hoegin, besluiten dat een van hen, Driss Oukabir, eruitziet "alsof hij voorzitter van Jong CD&V had kunnen zijn". De niet verhulde racistische sneer schoot die jongerenvoorzitter, Sammy Mahdi, danig in het verkeerde keelgat. Hij reageerde in een open brief.

"Of het nu een aanval op mij als persoon of op mijn partij is, doet er niet toe. Wat bereik je met een tweet waarin je een terrorist linkt aan een partij of persoon? Zijn we echt nog niet tot het besef gekomen dat verdeeldheid de beste voedingsbodem is om haat te zaaien? Kunnen we echt niet, los van onze verschillen, het onrecht in de samenleving samen bekampen?", vraagt hij zich af.

3 "Een hoge scholingsgraad of een vaste job is geen remedie tegen het verspreiden van haat", stelt Sammy Mahdi vast na het zien van deze tweet. © rv

De man die de tweet verstuurde, een medewerker van de conservatieve media SCEPTR en 't Pallieterke, werkt blijkbaar als burgerlijk ingenieur elektrotechniek. "Maar zoals onderzoek naar terrorisme al uitwees: een hoge scholingsgraad of een vaste job is geen remedie tegen het spreiden van haat", oordeelt Mahdi. Om vervolgens fijntjes te besluiten met: "Zo zie je maar, blijkbaar delen we allemaal wel bepaalde eigenschappen met de terroristen in Catalonië."

Wat later deed de twitteraar er nog een schepje bovenop. "Ik trek mijn tweet volledig terug. Die gast ziet er veel te intelligent uit om ooit voorzitter van Jong CD&V te worden."

Intussen zijn beide tweets verwijderd. Jonas Naeyaert, de hoofdredacteur van SCEPTR, legt - eveneens op Twitter - uit waarom: "Tweet was smakeloos en is daarom verwijderd. @hoegin en ik zijn het daarover eens."

Lees hier het opiniestuk van Sammy Mahdi. 

nieuws

cult

zine