Alcohol

Raak aan ons bier en je raakt aan ons DNA

Waarom een alcohollimiet zo gevoelig ligt, bij voor- en tegenstanders

1 Maximaal tien pintjes bier per week? Het blijkt gevoelig te liggen. © Photo News

Alcohol maakt de tongen los. Nu de Hoge Gezondheidsraad adviseert om maximaal tien glazen per week te nuttigen, weten zowel voor- als tegenstanders niet waar ze het hebben. Waarom beroert alcohol ons zo?

"Dan is zelfs één zwaar bier per dag al te veel?" Bierliefhebbers overal te lande verslikten zich gisteren serieus in hun trappist: voor de Hoge Gezondheidsraad ligt de grens voor alcoholverbruik voortaan op tien glaasjes per week, waar bij een glas bier met 25 centiliter gevuld is en een glas wijn met 10 centiliter. Op sociale media reageerden velen dan ook net zoals Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. "Moeten/betuttelen/verbieden. Elke dag een kijvend vingertje voor alles wat plezant is", tweette zij.

Dat het advies veel emoties losweekt, verbaast medisch socioloog Guido Van Hal (UAntwerpen) niet.

zine