Transgender

Raad van Europa erkent derde geslacht 'X'

3 Petra De Sutter hield een emotioneel pleidooi voor de Raad, waarbij ze haar eigen situatie aangreep om de parlementsleden er van te overtuigen dat transgender zijn geen ziekte of aandoening is. © Photonews/Artur Eranosian

Transgenders moeten zelf kunnen beslissen of ze zich als 'man', 'vrouw' of 'X' definiëren. Ook is sterilisatie als voorwaarde om van geslacht te veranderen, zoals op dit moment in België nog gebeurt, verboden. Deze afspraken heeft de Raad van Europa met een twee derde meerderheid goedgekeurd.

3 De Regenboog Parade voor gelijke rechten voor holebi's en transgenders in Wenen, juni 2014. © epa

De 'transgender-resolutie', die op 22 april werd gestemd door de parlementsleden, vraagt om een einde te maken aan alle discriminerende wetgeving die de rechten van transmensen beperkt. De Raad van Europa is een vergadering van 47 Europese landen waaronder Rusland die zich voornamelijk over mensenrechtenkwesties buigt.

Petra De Sutter, gecoöpteerd senator voor Groen en zelf geboren in het lichaam van een man, noemt de resolutie "baanbrekend. Het is bijzonder dat hét Europese mensenrechtenorgaan erkent dat genderidentiteit niet onderhevig mag zijn aan juridische of medische verplichtingen. Niemand kan voor jou bepalen hoe jij je voelt."

Tijd voor verandering

Share

'Er zijn landen waar mensen die van geslacht willen veranderen in verplichte psychiatrische observatie worden genomen'

Petra de Sutter, Europarlementslid Groen
3 Petra De Sutter. © photo_news

 De Sutter hield een emotioneel pleidooi voor de Raad, waarbij ze haar eigen situatie aangreep om de parlementsleden er van te overtuigen dat transgender zijn geen ziekte of aandoening is. Ze kreeg applaus en felicitaties. "Het is zeer groot nieuws dat we er in geslaagd zijn om deze resolutie te stemmen in de Raad, waar ook landen als Rusland, Azerbeidzjan en Georgië zijn aangesloten. We weten dat transgenders in die landen slachtofer zin van ernstige discriminatie. Er zijn landen waar mensen die van geslacht willen veranderen in verplichte psychiatrische observatie worden genomen, of waar zij gedwongen worden om te scheiden na hun operatie omdat het land in kwestie het homohuwelijk niet erkent", zegt De Sutter. "Maar ook in België kan je op dit moment geen operatie ondergaan zonder een attest van de psychiater."

In ons land is al herhaaldelijk kritiek geuit op de verplichte sterilisatie van transgenders. Op dit moment overleggen de kabinetten Sleurs (Gelijke Kansen, N-VA) en Geens (Justitie, CD&V) over de hervorming van de transgenderwet uit 2007. Zij werken een voorstel uit om te bepalen hoe transgenderidentiteit juridisch, medisch en administratief geregeld moet worden. Vooral de afstamming zorgt voor ingewikkelde technische discussies.

Resolutie

Share

Lidstaten zijn niet verplicht resoluties in wetgeving om te zetten

De resolutie van de Raad van Europa is niet bindend. Lidstaten zijn niet verplicht resoluties in wetgeving om te zetten, zoals dat wel het geval is bij de Europese Unie. Wel heeft de Raad van Europa een grote morele kracht. De Sutter hoopt dat de resolutie ons land een duwtje in de rug zal geven. "Wij hebben enorm veel expertise over transgenders (onder andere in het UGent, waar De Sutter als gynaecoloog werkt, SVL). Ik hoop dat we ook op het vlak van wetgeving die voortrekkersrol kunnen spelen. Zodat gender geen medische of juridische kwestie meer  is, maar louter een administratieve."   

De afgelopen dertig jaar veranderden in ons land 730 mensen officieel van geslacht. Volgens wetenschappelijk onderzoek krijg 1 op 1.000 tot 2.000 mannen en 1 op 2.000 tot 4.000 vrouwen in Vlaanderen te maken met genderidentiteitskwesties.

cult