Video

Premier Michel op bezoek in Joodse wijk

Premier Charles Michel, minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en Antwerps burgemeester Bart De Wever brachten woensdagmorgen een bezoek aan de Joodse gemeenschap in Antwerpen. Scholen, synagogen en andere publieke plaatsen worden daar extra beveiligd tegen mogelijke terreurdaden. De Joodse gemeenschap toonde zich dankbaar voor de inspanningen van de overheid.

2

Na verschillende aanslagen tegen Joodse doelen in Europa, waaronder het Joods Museum in Brussel, werden de veiligheidsmaatregelen in de Joodse wijken van ons land versterkt. In Antwerpen zorgen dagelijks vijftig tot zeventig militairen voor statische bewaking, bovenop de vijftig politieagenten die de stad Antwerpen inzet.

"Antwerpen heeft een 70-tal publieke Joodse gebouwen. In Brussel zijn dat er meer, maar het verschil is dat de Joodse gemeenschap hier zeer zichtbaar is, wat haar zeer kwetsbaar maakt", legt burgemeester De Wever uit.

Bovenop de inzet van militairen heeft de regering-Michel nog eens vier miljoen euro vrijgemaakt voor extra technische beveiliging, zoals kogelvrij glas en sasdeuren. Eens die investeringen zijn uitgevoerd, kan de inzet van manschappen misschien wat naar omlaag.

Militairen kunnen nog niet weg

2

De Joodse gemeenschap is dankbaar voor de extra middelen. Maar de militairen en agenten kunnen lang nog niet uit het straatbeeld, zegt Aaron Malinsky, prominent lid van de Joodse gemeenschap. "Het kan niet de bedoeling zijn dat technologie alleen voor de veiligheid zal instaan. Ik hoop dat de manschappen ooit weg kunnen, maar nu kan dat zeker nog niet. Veiligheid komt eerst".

De Antwerpse Joodse gemeenschap leeft al decennia met de schrik voor aanslagen. In 1980 gooide een man een granaat naar een groepje Joodse kinderen, waarbij een 15-jarige jongen om het leven kwam. Een jaar later volgde de bomaanslag op een synagoge in de Hoveniersstraat, het hart van de diamantwijk. Balans: drie doden en een honderdtal gewonden. Sindsdien wordt de diamantwijk permanent bewaakt.

Minister Jambon zegt dat er nog lang niets beslist is over het afbouwen van de personeelsinzet. Eens de extra investeringen uitgevoerd zijn, zal het dreigingsniveau worden geanalyseerd en dan pas komt er een afweging.

Geleide wandeling

Premier Michel spreekt tegen dat de Joodse gemeenschap inzake veiligheid een voorkeursbehandeling krijgt. "Het is het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) dat zegt dat er een reëel risico bestaat voor deze Joodse gemeenschap. Het is de taak van de regering om burgers te beschermen en de nodige maatregelen te nemen".

Premier Michel, minister Jambon en burgemeester De Wever maakten een geleide wandeling door de Joodse wijk. Ze bezochten de Joodse school Jesode Hatora (met ruim 750 leerlingen een van de grootste scholen in West-Europa), kregen uitleg over Joodse veiligheidsdienst en over tal van Joodse verenigingen en bezochten de grote synagoge Romi Goldmuntz. Aan het monument voor de Joodse gedeporteerden legden ze een krans neer. Het bezoek, dat onder extra strenge politiebewaking verliep, eindigde bij de chassidische Belzergemeenschap.

nieuws

cult

zine