Kanker

Positief nieuws in de strijd tegen kanker: immunotherapie werkt verbluffend

Immunotherapie geeft Belgische kankerpatiënten 11.000 extra levensjaren

- Sara Vandekerckhove - Bron: Eigen berichtgeving

Sinds twee jaar wordt immunotherapie in België gebruikt om de meest agressieve kankers te behandelen, zoals longkanker en melanoom. De resultaten zijn verbluffend, zo verkondigen experts in het parlement. Bij longkanker bijvoorbeeld ging de mortaliteit met 50 procent naar beneden. Maar een belangrijke hindernis in het verder beschikbaar maken van immunotherapie is het prijskaartje. 

Er is positief nieuws in de strijd tegen kanker. Immunotherapie, waarbij het immuunsysteem van de patiënt wordt gebruikt om de kanker te viseren, doet het blijkbaar een pak beter dan de standaardbehandelingen. 

Share

'Bij ongeveer 40 procent van de behandelde patiënten met huidkanker is de tumor kleiner geworden. Bij 10 tot 15 procent is de tumor zelfs verdwenen'

Bart Neyns, afdelingshoofd Medische Oncologie UZ Brussel

Zo nam professor gezondheidseconomie Lieven Annemans (Universiteit Gent) deel aan een onderzoek naar gezondheidsimpact van die immunotherapie voor België. "Er kunnen de komende vijf jaar meer dan 11.000 levensjaren gewonnen worden in vergelijking met standaardbehandelingen", zegt hij in het communiqué.

nieuws

cult

zine