binnenland

Opschorting van straf voor politieman die in databanken snuffelt

Een 40-jarige politieman uit Leopoldsburg heeft van de Hasseltse correctionele rechtbank opschorting van straf gekregen. Hij had gesnuffeld in databanken als het Rijksregister, de dienst inverkeersstelling en de Algemene Nationale Gegevensbank. De man, een wijkagent bij een politiekorps in Midden-Limburg, deed 29 keer opzoekingen tussen juli 2009 en september 2010.

Voor de opschorting hield de strafrechter rekening met het blanco strafblad en de tuchtstraf die de politieagent al opgelegd kreeg. Hij werd voor twee maanden geschorst.
 
Knappe vrouwen
De politieman werkt intussen in de privésector. De rechtbank achtte hem schuldig aan schending van de privacy. Hij ging op zoek naar gegevens van knappe vrouwen, vriendinnen, exen en zelfs familieleden. De man voerde aan dat alles kaderde in zijn taak van wijkagent en dat hij dus zijn beroepsgeheim niet schond. Aanvankelijk was hem een minnelijke schikking voorgesteld, maar het gerecht in Hasselt kwam te weten dat hij in Brussel als politieagent al over de schreef was gegaan door zijn nieuwsgierigheid. Ook toen kreeg hij een tuchtsanctie.
 
Yasmine
De man uit Leopoldsburg beweerde dat heel wat collega's informatie opzochten in de betrokken databanken. Volgens de procureur loopt het consulteren van databanken de spuigaten uit. Hij verwees daarbij naar het overlijden van zangeres Yasmine: in die periode werden de gegevensbanken maar liefst duizend keer geraadpleegd. Volgens het openbaar ministerie deed de Limburger meer dan 300 opzoekingen in anderhalf jaar tijd. De agent ging verder dan alleen een geboortedatum opzoeken en daarom had de procureur een celstraf van drie maanden met uitstel gevraagd.

nieuws

cult

zine