Proefproject

Opleiding truckers loont: aantal ongevallen zakt fors

1 (Illustratiefoto) ©ANP

Vrachtwagenchauffeurs wiens rijgedrag voortdurend wordt gemonitord en door middel van opleiding wordt bijgestuurd, veroorzaken veel minder ongevallen. Tot die conclusie komt de Vlaamse Stichting Verkeerskunde na een proefproject bij logistiek- en transportbedrijf H.Essers in Genk.

Hoewel het aantal dodelijke ongevallen in Vlaanderen de laatste jaren flink terugloopt, is de kans op dodelijke afloop nog steeds veel hoger als er vrachtwagens bij betrokken zijn.

Individuele coaching
Om hier iets aan te doen, maar ook om de economische en sociale schade door ongevallen terug te dringen, heeft transportbedrijf H.Essers een geïntegreerd plan van aanpak opgezet in samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Daarbij worden heel wat parameters over het rijgedrag van de chauffeurs elektronisch gemeten, zoals dieselverbruik, aantal stops, gebruik van de remmen, enzovoort. Op basis van deze resultaten krijgen alle 1.300 chauffeurs van H.Essers een puntenkaart, die de basis vormt voor individuele coaching.

Woon-werkverkeer
In de afdelingen waar het principe al werd toegepast, is een opmerkelijke verbetering merkbaar van het aantal ongevallen. Dit is het signaal voor het bedrijf om dit plan in de 11 landen waarin het actief is, te gaan toepassen. Het voltallige personeel, dus ook de bedienden, zullen bovendien bijgeschoold worden om hun woon-werkverkeer veiliger af te leggen.

De ontwikkelde methodiek staat open voor toepassing in andere bedrijven uit de sector.